Šeštadienį Omsko srityje gyvenančiam 72-ejų metų amžiaus Vladimirui Bezchlebniui buvo skirtas namų areštas. Jis kaltinamas subūręs ekstremistų grupuotę ir planavęs įvykdyti nusikaltimą, sakė organizacijos „Sovietų Sąjungos piliečiai“, kuriai jis priklauso, nariai. Pateikti kaltinimai užtraukia iki 10 metų laisvės atėmimo bausmę, informuoja themoscowtimes.com.

V. Bezchlebnis yra vienas iš tūkstančių save Sovietų Sąjungos piliečiais laikančių žmonių, kurie mano, jog Sovietų Sąjunga nenustojo egzistuoti prieš tris dešimtmečius.

„Jis vaikšto pasiremdamas lazda, nes prieš kelerius metus pateko į automobilio avariją. Nejaugi mūsų teisėsaugos agentūroms neatrodo absurdiška jį įtarinėti ketinimu užgrobti valdžią?“ – antradienį nepriklausomam laikraščiui „Novaja gazeta“ sakė vienas iš pensininko bendraminčių Vladimiras Žigalinas. Valdžios institucijos įtaria V. Bezchlebnį „koordinavus“ ekstremistų organizacijos veiklą atokiame Sibiro kaime, nurodė laikraštis.

„Mes esame taikūs žmonės, ne opozicija, viso labo SSRS šalininkai“, – pareiškė kita V. Bezchlebnio šalininkė Larisa Chrutskaja.

V. Žigalinas ir L. Chrutskaja buvo tarp penkių V. Bezchlebnio bendražygių, kurių namuose ginkluoti ir kaukėti Federalinės saugumo tarnybos (FSB ) pareigūnai surengė reidus maždaug tuo metu, kai buvo sulaikytas neįgalusis pensininkas.

„Novaja gazeta“ teigimu, FSB agentai V. Bezchlebnio žmonai parodė kratos orderį ir tvirtino, kad jos vyras planuoja „ginkluotą valdžios užgrobimą“. Jie konfiskavo V. Bezchlebnio asmeninius daiktus, įskaitant Sovietų Sąjungos piliečio pasą, kurio jis taip ir nepasikeitė į Rusijos Federacijos pasą.
Nuo 2018-ųjų Rusijos valdžios institucijos pateikė kaltinimus keliems svarbiems Sovietų Sąjungos žlugimą neigiančio judėjimo nariams. Tiesa, vargu ar kuris nors iš jų buvo nuteistas.