„Šiandien, kitą dieną po kandidatų registracijos, visiškai laikydamasi anksčiau paskelbtų viešų pareiškimų, URM išsiuntė kvietimus [stebėti] rinkimų ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biurui, Nepriklausomų valstybių sandraugai ir Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijai“, – nurodė A. Glazas.

Jis pabrėžė, kad tai yra tradiciniai Baltarusijos partneriai stebint rinkimus.

„Mes nė per žingsnį neatsitraukiame nuo savo patvirtinimų ir įsipareigojimų, taip pat ir ESBO“, – sakė URM atstovas.

„Baltarusija niekuomet nerengė rinkimų be stebėtojų. Ir šįkart nuo pat pradžių buvome tvirtai nusiteikę po kandidatų registracijos pakviesti ESBO ODIHR stebėtojų. Apie tai ne kartą kalbėta viešai, ši pozicija skelbta ir mūsų partneriams Vakaruose. taip pat ir Biurui ir [jo vadovei] Ingibjorg Solrun Gisladottir asmeniškai. Šiame kontekste esame visiškai skaidrūs ir tai galima patikrinti“, – kalbėjo A. Glazas.

URM atstovas pridūrė, kad artimiausiu metu šalies parlamentas išsiųs pakvietimų parlamentinėms struktūroms, tokioms kaip Baltarusijos ir Rusijos sąjungos Parlamentinis Susirinkimas, NVS Tarpparlamentinė Asamblėja, ESBO Parlamentinė Asamblėja ir Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja.

„Žinoma, situacija dėl plintančios koronavirusinės infekcijos įvedė pokyčių daugelyje sričių, taip pat ir ODIHR rinkimų stebėjimo praktikoje. Tokia situacija susiklostė pirmą kartą. Atidžiai analizavome kitų šalių-dalyvių, kuriose pastaraisiais mėnesiais vyko rinkimai, patirtį. Dabartinėmis ypatingomis sąlygomis dauguma – jei ne visais – atvejų ODIHR atsiųsdavo specialias stebėjimo misijas, susidedančias iš kelių ekspertų“, – sakė A. Glazas.

Jis nurodė, kad į Baltarusiją atvyksiantiems tarptautiniams stebėtojams, kaip ir kitiems rinkimų proceso dalyviams, reikės laikytis tam tikrų atsargumo priemonių, kurias, remdamosi Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, parengė Baltarusijos URM, Sveikatos apsaugos ministerija ir Centrinė rinkimų komisija.

„Baltarusija buvo ir lieka atvira tarptautiniams stebėtojams ir yra pasirengusi sudaryti visas būtinas sąlygas efektyviam užsienio stebėtojų darbui artėjančiuose rinkimuose“, – tvirtino A. Glazas.

ESBO anksčiau trečiadienį pareiškė, kad nestebės Baltarusijos prezidento rinkimų, nes laiku negavo kvietimo.

Baltarusijos CRK pirmininkė Lidija Jermošina savo ruožtu sakė, kad lėtėjant COVID-19 plitimui Minskas pakvies tarptautinių stebėtojų.

Sulaiko skundus pateikti norinčius rinkėjus

Sostinės policija trečiadienio vakarą pradėjo sulaikyti žmones, kurie laukė eilėje prie Centrinės rinkimų komisijos (CRK) būstinės paduoti skundą dėl atsisakymo registruoti Viktorą Babaryką ir Valerijų Cepkalą kandidatais prezidento rinkimuose.

Baltarusijoje neregistruoto teisių gynimo centro „Viasna“ teigimu, iki 20 val. vietos (ir Lietuvos) laiku sulaikyti mažiausiai šeši žmonės, tarp jų du žurnalistai.

Kaip pranešė liudininkai, po 19 val., kai CRK baigė darbą, žmonės ėmė skirstytis, tačiau policija sulaikė kelis asmenis.

Šalia CRK būstinės esančios gatvės uždarytos policijos, neveikia artimiausios metropoliteno stotys.

Maždaug vidurdienį prie CRK pastato nusidriekė kelių dešimčių žmonių eilė, kurios ilgis vakare jau siekė 2 kilometrus.

Baltarusijos CRK antradienį vykusiame posėdyje atsisakė registruoti du svarbius opozicijos kandidatus – buvusį banko „Belgazprombank“ vadovą V. Babaryką ir buvusį aukštųjų technologijų parko vadovą V. Cepkalą, – argumentuodama taisyklių pažeidimais dėl neteisingai užpildytų pajamų deklaracijų ir nepakankamu surinktų piliečių parašų skaičiumi.

Anksčiau V. Babarykos štabas paragino savo šalininkus teikti skundus CRK.

„Štabas imasi veiksmų, kad apskųstų priimtą sprendimą [neregistruoti V. Babarykos] ir užtikrintų teisingus rinkimus“, – sakoma štabo pareiškime.

„Mes įsitikinę, kad šis sprendimas neturi nieko bendra su teisingais rinkimais, su rinkimų kodekso laikymusi, su lygiomis teisėmis dalyvauti rinkimuose, su pagarba Baltarusijos piliečių rinkimų teisei. Tačiau veiksmų gali imtis ir kiekvienas pilietis: mums reikia teisingų rinkimų ir mums reikia milijono skundų“, – sakoma V. Babarykos štabo pareiškime.

Antradienio vakarą Minske įvyko nesankcionuotos neregistruotų pretendentų palaikymo akcijos, per kurias buvo sulaikyta daugiau nei 250 žmonių.