Mažėjantis gimstamumas reiškia, kad iki šimtmečio pabaigos beveik kiekvienos šalies populiacija veikiausiai susitrauks, rašo bbc.com.

Iki 2064 m. planetoje bus maždaug 9,7 mlrd. gyventojų, tačiau šis skaičius iki 2100 m. sumažės iki 8,8 mlrd., teigiama naujame tyrime, paskelbtame medicinos žurnale „The Lancet“.

Tyrime aiškinama, kad šiuolaikinių kontracepcijos metodų patobulinimai ir vis plačiau bei intensyviau taikomas moterų švietimas gali tapti pasaulinio gimstamumo lygio sumažėjimo katalizatoriais.

Kaip teigiama tyrime, tai reiškia, kad netaikant liberalesnio požiūrio į imigraciją daugeliui šalių nepavyks išlaikyti dabartinio gyventojų skaičiaus.

Pasak tyrimo, prognozuojama, kad 23 šalių, įskaitant Japoniją, Ispaniją ir Italiją, gyventojų skaičius sumažės daugiau nei perpus, o dar 34 šalyse, tarp kurių yra ir Kinija, populiacija susitrauks daugiau nei 25 proc.

„Tai įspūdingi skaičiai – tiesiog atvimpa žandikaulis“, – teigia profesorius Christopheris Murray.

Visgi gyventojų skaičiaus mažėjimo tendencijai pasipriešins Užsachario Afrika: numatoma, kad šiame regione dėl mažėjančio mirčių ir augančio vaisingą amžių pasiekiančių moterų skaičiaus dabartinė populiacija pagausės tris kartus.

Žvelgiant viso pasaulio mastu, prognozuojama, kad iki 2100 m. vyresnių nei 80 metų amžiaus asmenų bus dvigubai daugiau nei jaunesnių negu penkerių metų amžiaus – tai reikš svarbų darbingo amžiaus gyventojų skaičiaus pokytį.

Prognozuojama, kad tokioms šalims kaip Kinija, Ispanija, Jungtinė Karalystė ir Vokietija teks susidurti su įspūdingu darbo jėgos apimties sumažėjimu, o šis procesas nulems ekonominio augimo sulėtėjimą, atversiantį Afrikos ir arabų valstybėms galimybę pirmauti ekonomikos srityje, rašo news.sky.com.

Vyriausiasis „The Lancet“ redaktorius dr. Richardas Hortonas sakė: „Šis svarbus tyrimas nusako ateities, kuriai turime pradėti ruoštis, situaciją. Jis pateikia radikalių geopolitinės galios pokyčių vaizdą, meta iššūkį mitams, kuriais apipinta imigracija, ir pabrėžia moterų seksualinių ir reprodukcinių teisių apsaugos ir stiprinimo svarbą. XXI a. laukia visos žmonių civilizacijos istorijos revoliucija“.

„Mūsų ateities kontūrus braižys Afrika ir arabų šalys, o Europos ir Azijos įtaka silpnės. Iki šio šimtmečio pabaigos pasaulis taps daugiapolis, o dominuojančios galybės bus Indija, Nigerija, Kinija ir Jungtinės Valstijos. Tai bus visiškai naujas pasaulis, kuriam ruoštis turime pradėti jau šiandien“, – komentavo R. Hortonas.

Bendro gyventojų skaičiaus augimo atžvilgiu pirmaus Afrikos valstybės.

Prognozuojama, kad iki 2100 m. Nigerio gyventojų skaičius išaugs 765 proc., Čado – 710 proc., Pietų Sudano – 594 proc., o Malio – 321 proc.

O štai Latvija, kaip prognozuojama, susidurs su didžiausiu populiacijos susitraukimu – gyventojų skaičius sumažės 78 proc. Salvadoro gyventojų skaičius, kaip numatoma, sumažės 77 proc.

Dėl šių pokyčių pietinei ir pietrytinei Azijai teks apleisti savo pozicijas, o labiausiai apgyvendintu regionu pasaulyje taps Užsachario Afrika: šimtmečio viduryje čia laukiama gyventojų skaičiaus išaugimo sprogimo.

Kaip numato prognozė, Kinija iš pirmosios vietos nukris į trečiąją – jos gyventojų skaičius sumažės daugiau nei 25 proc.