Daugelį metų Briuselio politikai ieškojo būdų, kaip importuojamose fosfatinėse trąšose sumažinti kadmio, kurį Pasaulio sveikatos organizacija įvardina kaip žmonėms pavojingą kancerogeną, rašoma politico.eu.

Europos Komisija (EK) šio savo sprendimo nekomentavo. Situaciją stebintys pareigūnai teigė, kad artimiausiomis savaitėmis Briuselyje bus patvirtinti nurodymai, pagal kuriuos mažai kadmio (mažiau nei 20 mg kilograme) turinčių trąšų gamintojai galės žymėti jas žalia gaminio etikete.

Kaip rašoma pasiūlymo dėl fosfatinių trąšų juodraštyje, 2020 m. liepos 16 d. EK išpublikuos rekomendacijas gamintojams ir rinkos stebėjimo institucijoms su aiškia informacija ir etikečių pavyzdžiais. Kaip nurodoma dokumente, apie mažą kadmio kiekį galima informuoti dviem būdais – užrašant šią informaciją arba / ir pažyminti pakuotę piktograma, taip pat pateikiami du piktogramų variantai – juodos ir žalios.

EK požiūriu, žalia etiketė būtų patogesnė ūkininkams – jie lengviau ir greičiau susirastų trąšų, kuriose yra mažiau ilgai žemėje išliekančio kadmio.

Ekologiško trąšų žymėjimo klausimas priminė apie seniai vykstančias diskusijas dėl fosfatinių trąšų importo į Europą. Manoma, kad naujas trąšų pakuočių žymėjimas gali būti naudingas Rusijai. Kova dėl kadmio prasidėjo dar 2016 m., kai EK ir dalis ES narių norėjo sumažinti kadmio kiekį fosfatinėse trąšose nuo 60 mg kilograme iki 40 mg kilograme po trejų metų, o po 12 metų – iki 20 mg kilograme.

Trąšos

Tačiau mokslinė diskusija greitai virto geopolitine. ES ūkininkai perka fosfatines trąšas iš Šiaurės ir Vakarų Afrikos, kur dėl gamtinių sąlygų kadmio kiekis kilograme yra didesnis nei 20 mg. O fosfatinėse trąšose iš Rusijos kadmio mažiau.

Pietinės Europos šalys baiminasi, kad ėmus importuoti daugiau trąšų iš Rusijos, būtų suduotas smūgis pažeidžiamai Šiaurės Afrikos ekonomikai ir kiltų socialinių problemų.

2019 m. ES institucijų patvirtintose nuostatose nebuvo numatyta mažinti kadmio kiekį, tačiau kilo diskusija, kaip žymėti mažai kadmio turinčias fosfatines trąšas.

Pagal 2019 m. įstatymą, EK turi iki liepos 16 d. išpublikuoti naujas rekomendacijas dėl ES parduodamų trąšų etikečių, taip pat ir dėl specialaus žymėjimo mažai kadmio turintiems produktams.

Juoda ar žalia?

Prieš baigdama rengti rekomendacijas, EK aptarė šį klausimą su specialiąja grupe, sudaryta iš ES šalių atstovų ir tarpininkų, kurie nusprendė, kad mažai kadmio turinčias fosfatines trąšas reikia žymėti juoda piktograma – kadmio simboliu Cd ir su žemyn rodančia strėlyte.

Vėliau EK nusprendė įtraukti to paties ženklo, tik žalios spalvos variantą.

„Manome, kad ekologiška etiketė turėtų aprėpti daugiau aspektų – įvardinti trąšas pagamintas iš perdirbamų medžiagų, darančias mažą poveikį klimatui ir kt., taigi prašėme susilaikyti nuo tokio pasiūlymo“, – rašoma ES trąšų gamintojų interesus ginančios organizacijos „Fertilizer Europe“ pranešime.

„Žymint žalia etikete trąšas tik todėl, kad jose – mažas kadmio kiekis, neatsižvelgiama į kitus aplinkai svarbius veiksnius, kaip antai, kitų teršalų buvimą, šiltnamio efektą sukeliančių dujų (CO2 ir N2O) emisijas gamybos metu, poveikį ekosistemai ir daugelį kitų veiksnių“, – taip pat rašoma pranešime.

Vieno diplomato teigimu, žalia spalva žymi ne tik mažesnį kadmio kiekį, bet ir daugiau ekologiškų veiksnių, todėl klaidinga teigti, kad mažai kadmio turinčios trąšos yra ekologiškos – juk šių trąšų gamybos metu galėjo išsiskirti daug teršalų.

Konsultacijų dėl naujos etiketės su EK metu dviejų ES valstybių atstovai akcentavo, kad žalia etiketė gali klaidinti ir trikdyti.

Naujoms etiketėms griežtai nepritarė Lenkija – šalis, kuri nuo seno nori išvengti komercinės priklausomybės nuo Rusijos ir kuri turi savo trąšų gamyklų, taip pat yra investavusi į Senegalo fosfato kasyklas.