Minske šimtai protestuotojų taikiai vaikščiojo ir plojo, o pro šalį važiuojantys vairuotojai spaudė automobilių signalus, juos palaikydami.

Tačiau šįkart buvo ir scenų, nebūdingų pastarųjų savaičių protestų bangai: kai kurie demonstrantai susigrūmė su policija, o kiti šaukė „Gėda!“ ir švilpė.

Protestai taip pat vyko daugelyje kitų miestų, įskaitant Brestą, Gardiną ir Gomelį.

Žmogaus teisių grupė „Viasna“ trečiadienį ryte pranešė, kad saugumo pajėgos Minske sulaikė apie 200 žmonių. Antradienį vakare buvo skelbta, kad sostinėje buvo areštuota daugiau kaip 70 žmonių.

Taip pat nurodoma, kad apie 30 žmonių buvo sulaikyti kituose miestuose – Breste, Gomelyje, Gardine, Pružanuose, Babruiske, Salihorske, Stolpcuose.

Baltarusijos žurnalistų asociacija savo ruožtu pranešė apie sulaikytus daugiau kaip 10 žiniasklaidos darbuotojų, mėginusių nušviesti protesto akcijas.

„Per protesto akcijas buvo sulaikomi žurnalistai, tiesiogiai transliavę iš įvykių vietų“, – sakoma asociacijos pranešime. Sulaikyti žurnalistai buvo greitai paleidžiami, nesurašant administracinio pažeidimo protokolo.

Asociacijos duomenimis, tarp sulaikytųjų Minske buvo radijo „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL), naujienų portalo tut.by, laikraščio „Novy čas“, televizijos „Belsat“ darbuotojų, taip pat Jungtinės Karalystės visuomeninio transliuotojo BBC operatorius Andy Smithas. Pastarasis maždaug po valandos buvo paleistas nesurašius protokoloа.

Anksčiau antradienį Centrinė rinkimų komisija (CRK) atsisakė įregistruoti du svarbius opozicijos kandidatus – Viktorą Babaryką ir Valerijų Cepkalą, argumentuodama taisyklių pažeidimais dėl neteisingai užpildytų pajamų deklaracijų ir nepakankamu surinktų piliečių parašų skaičiumi.

Nauja opozicijos kandidatų banga šią vasarą vadovavo protestams, siekdami, kad Baltarusijos lyderis 65-erių A. Lukašenka nebebūtų perrinktas dar vienai kadencijai.

A. Lukašenka, buvęs kolūkio pirmininkas, prezidento poste dirba pastaruosius 26 metus nuo pat jo įsteigimo. Per rugpjūčio 9-ąją vyksiančius rinkimus jis sieks užsitikrinti jau šeštąją kadenciją. Valstybės vadovui teks varžytis su keturiais kandidatais, įskaitant vieną opozicijos aktyvistę.

Rinkimai 9 mln. gyventojų turinčioje šalyje bus surengti nepaisant daugiau kaip 65 tūkst. patvirtintų koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų. Prasidėjus koronaviruso protrūkiui A. Lukašenka atsisakė įvesti griežtas karantino priemones.

Rinkimų komisija vienbalsiai nusprendė neįregistruoti kandidatu pagrindinio A. Lukašenkos varžovo, 56-erių buvusio bankininko V. Babarykos, kuris birželį buvo suimtas dėl įtariamų finansinių nusikaltimų.

Taip pat atsisakyta įregistruoti kitą populiarų opozicijos veikėją – buvusį Baltarusijos ambasadorių JAV ir buvusį aukštųjų technologijų parko vadovą 55-erių V. Cepkalą.

Antradienio vakarą Baltarusijos vidaus reikalų ministerija perspėjo gyventojus nedalyvauti „neteisėtuose masiniuose renginiuose“.

„VRM konstatuoja, kad virtinė tinklalapių ir vartotojų, esančių už Baltarusijos Respublikos ribų, ragina piliečius rinktis mūsų šalies miestų gatvėse rengti nesankcionuotas akcijas“, – sakoma ministerijos pranešime.

Ministerija pridūrė, kad milicija imsis visų priemonių viešajai tvarkai palaikyti ir neteisėtiems veiksmams užkardyti.

„Bet kokios provokacijos bus nutraukiamos vadovaujantis galiojančiais įstatymais“, – sakoma pranešime.

„Valdžia bijo“


Beltarusijoje šią vasarą vyko nemažai protestų ir buvo areštuota potencialių opozicijos kandidatų. V. Babaryka laikytas stipriausiu A. Lukašenkos potencialiu oponentu.

„Tai aiškus ženklas, kad valdžia bijo“, – sakė jo atstovė Marija Kolesnikova.

„Valdžia pašalino stipriausius kandidatus ir paliko silpniausius“, – naujienų agentūrai AFP sakė „Laisvosios Europos radijo“ politikos analitikas Valerijus Karbalevičius.

Jis pridūrė, kad reali rinkimų kova galima tik tuo atveju, jeigu likę opozicijos kandidatai išsirinks vieną iš jų likti grumtis, kad išvengtų balsų išskaidymo.

CRK vadovė Lidija Jermošina perskaitė Valstybės kontrolės komiteto laišką, kuriame teigiama, kad V. Babaryka priklausė „organizuotai nusikalstamai grupei“ ir 2019 metais nedeklaravo savo turimų lėšų ir turto.

V. Babarykai atstovaujantis teisininkas savo ruožtu argumentavo, kad šie kaltinimai yra dar neišnagrinėtos baudžiamosios bylos dalis, todėl į juos neturėtų būti atsižvelgta.

Šiuo metu V. Babaryka yra laikomas Valstybės saugumo komiteto (KGB) kalėjime.

Šio veikėjo iniciatyvinė grupė sakė žurnalistams apskųsianti CRK sprendimą atmesti jo kandidatūrą Aukščiausiajam Teismui.

Komisija taip pat nesutiko įregistruoti V. Cepkalos, dalyvavusio pastarojo meto opozicijos šalininkų protestuose. V. Cepkala irgi sakė teiksiantis apeliaciją dėl šio sprendimo.

Kandidatu įregistruotas A. Lukašenka sakė, kad nevykdys kampanijos per valstybinę žiniasklaidą, kuri šiaip jau detaliai nušviečia jo veiklą.

„Stabdyk tarakoną!“


37 metų S. Tichanovskają Komisija įregistravo jai pateikus savo kandidatūrą po to, kai siekti prezidento posto buvo uždrausta jos vyrui.

41 metų S. Tichanovskis praminė A. Lukašenką tarakonu, o jo kampanijos šūkis buvo „Stabdyk tarakoną!“. Jo šalininkai per protestus mojuodavo šlepetėmis, kurios dažnai panaudojamos šiems vabzdžiams galabyti.

S. Tichanovskis buvo apkaltintas šiurkštaus viešosios tvarkos pažeidimo organizavimu, jam neleista kelti savo kandidatūros. Jis yra sulaikytas ir jei bus nuteistas, jam grės laisvės atėmimo bausmė.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pripažino S. Tichanovskį ir V. Babaryką sąžinės kaliniais.

Svarbiam opozicijos politikui Nikolajui Statkevičiui jau anksčiau buvo neleista kandidatuoti; šiuo metu jis laikomas kalėjime. Šis opozicijos veteranas 2010–2015 metais kalinamas už „nesankcionuotų protestų“ organizavimą.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), tarptautinė rinkimų ir karų stebėtoja, nuo 1995 metų nė vienų Baltarusijoje įvykusių rinkimų nėra pripažinusi laisvais ir sąžiningais.