Kinijos ambasada Vašingtone pareiškė, kad JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo neseniai paskelbtame pareiškime sąmoningai iškraipomi faktai ir neatsižvelgiama į Kinijos bei kitų šalių pastangas pasiekti taiką ir stabilumą Pietų Kinijos jūros regione.

„JAV nėra šalis, tiesiogiai įsivėlusi į šiuos ginčus, tačiau ji nuolat kišasi į šį klausimą, – savo tinklalapyje paskelbė ambasada. – Pasinaudodama stabilumo išsaugojimu kaip pretekstu, ji mankština savo raumenis, kurstydama įtampą ir priešpriešą regione.“

Pirmadienį paskelbtame pareiškime M. Pompeo pabrėžė, jog Vašingtonas beveik visas Kinijos pretenzijas už jos tarptautiniu mastu pripažintų vandenų laiko neteisėtomis. Nauja pozicija neapima ginčų dėl ruožų, esančių virš jūros lygio, nes laikoma, kad jie yra „teritorinio“ pobūdžio.

Anksčiau JAV laikėsi neutralios politikos – reikalavo, kad jūrų ginčai tarp Kinijos ir jos mažesnių kaimynių būtų sprendžiami taikiai per Jungtinių Tautų remiamą arbitražą.

M. Pompeo pareiškimas tolygus esminiam šios jūros politikos pakeitimui, mano Nandzingo universiteto Pietų Kinijos jūros tyrimų centro direktorius Zhu Fengas. Jo teigimu, dabar kitos šalys, nesutinkančios su Kinijos pretenzijomis, gali užimti agresyvesnę poziciją dėl Amerikos atvirai reiškiamos paramos.

„JAV niekada nekomentuodavo Pietų Kinijos jūros suvereniteto klausimo, nes jos pačios nėra pretenzijų reiškėjos, – sakė Zhu Fengas. – Tačiau šį kartą jos prisiėmė teisėjo ar arbirtro vaidmenį, o tai sukels naujo nestabilumo ir įtampos.“

Jis patarė Kinijai nesiimti griežto atsako, nes dabartinė JAV politika jos atžvilgiu esą iš dalies yra paskatinta amerikiečių prezidento Donaldo Trumpo perrinkimo strategijos.

„Dabartinė Trumpo politika Kinijos atžvilgiu yra beprotiška, – pažymėjo ekspertas. – Jis paverčia Kinijos klausimą svarbiausia rinkimų tema, siekdamas nuslėpti savo nesugebėjimą užkirsti kelią epidemijai ir nukeipti visuomenės dėmesį. Nė neįsivaizduoju, kiek dar jis pasirengęs išnaudoti Kinijos klausimą.“

Tuo metu Pekine įsikūrusio Tarptautinių santykių universiteto profesorius Chu Yinas atmetė Vašingtono pareiškimą kaip rinkimų kampanijos žingsnį, kuriam nevertėtų skirti rimto dėmesio.

„Asmeniškai tikiu, kad Trumpas neturi galimybių parengti vidutinio ar ilgojo laikotarpio strategijos, – sakė Chu Yinas. – Jei abi vyriausybės nori užmegzti strateginį dialogą, turėsime palaukti, kol baigsis rinkimai JAV.“