Ši prognozė yra iš ataskaitos, kurią atlikti pavedė Jungtinės Karalystės vyriausiasis mokslo patarėjas seras Patrickas Vallance‘as ir kurią paskelbė Jungtinės Karalystės medicinos mokslų akademija. Tyrime suskaičiuotas žmonių, kurie galėtų mirti ligoninėse iki kitų metų birželio, skaičius.

Šis tyrimas leidžia spręsti, kad antrasis koronaviruso protrūkis galėtų būti rimtesnis nei pirmasis, o jo vadinamasis R numeris (vidutinis koronaviruso reprodukcijos arba viruso galimybės plisti reitingo numeris) nuo rugsėjo pakiltų iki 1,7.

Dabar R numeris Jungtinėje Karalystėje yra 0,7–0,9.

Augantis R numeris veikiausiai reikštų, kad Jungtinėje Karalystėje būtų sugrąžintas karantinas, mat ministrai perspėjo skubiai grąžinsiantys kovos su koronaviruso plitimu priemones, jei R numeris taptų didesnis už vienetą.

Ataskaitą parengę 37 mokslininkai ir akademikai teigia, kad didžiausias ligoninėse gulinčių sergančiųjų ir mirčių pikas galėtų ištikti 2021-ųjų sausį ir vasarį.

Šis stulbinančią prognozę pateikiantis mokslininkų tyrimas neapima mirčių tarp gyventojų ar senelių namuose ir neatsižvelgia į kokius nors vyriausybės įsikišimus.

Ataskaitos parengime dalyvavusi epidemiologė, infekcinių ligų specialistė iš Londono karališkojo koledžo profesorė Azra Ghani „Sky News“ sakė, kad tyrimo išvados yra „ne prognozė“, o „tai, kas galėtų nutikti blogiausiu atveju“, jeigu koronaviruso protrūkis „taptų nekontroliuojamas“.

„Atėjus žiemos laikotarpiui, orai prastėja, žmonės daugiau būna patalpose, langai paprastai nebūna atviri, tad, suprantama, viruso plitimo tikimybė didėja“, – sakė A. Ghani.

„Be to, žiemos metu sustiprėja ir kitokio pobūdžio spaudimas NHS (Nacionalinei sveikatos tarnybai), ligoninėse atsiduria daugiau žmonių. Visi šie dalykai, susidėję drauge, gali ir nulemti, kad susiklostys blogiausias įmanomas scenarijus. Būtina, kad sistema iki rugsėjo būtų veikianti ir pasirengusi“, – aiškino mokslininkė.

Tyrimui vadovavęs profesorius Stephenas Holgate‘as, imunofarmakologijos ekspertas iš Medicinos tyrimų tarnybos, mano, kad rizika, jog šalį koronavirusas supurtys itin smarkiai, „gali būti sumažinta, jei nedelsdami imsimės veiksmų“.

Jis paragino skiepyti nuo gripo pažeidžiamus asmenis ir medicinos bei socialinės globos srities darbuotojus ir plėsti bei stiprinti testavimo ir kontaktų atsekimo programą, kad būtų užtikrinta „greito reagavimo stebėjimo sistema“, galinti sustabdyti vietinius protrūkius.

Didžiosios Britanijos medikų asociacijos Bendrosios praktikos medikų komitetui vadovaujantis Richardas Vautrey teigė, kad NHS darbuotojai yra „labai pavargę“, nes dirbo „nepaprastai sunkiai“ kovodami su pandemija, tačiau ruošiasi žiemai, kuriuos metu dirbti gali būti „itin sudėtinga“.

Vyriausybės atstovas spaudai sakė, kad ataskaita „pristato scenarijų, kuris susiklostytų blogiausiu atveju, jeigu vyriausybė nesiimtų jokių veiksmų, ir aiškiai pabrėžia, jog tai nėra prognozė“.

„Bendrų šalies pastangų dėka virusas tapo kontroliuojamas. Tačiau mes išliekame budrūs, vyriausybė užtikrins, kad būtų pasiekiami visi ištekliai, būtini tam, jog išvengtume antrojo protrūkio, kuris nualintų mūsų sveikatos apsaugos sistemą“, – pridūrė vyriausybės atstovas spaudai.