Kinijos vyriausybei Honkonge atstovaujančios Ryšių agentūros karingo tono komentarai dramatiškai padidino tikimybę, kad gali būti pradėtas opozicijos partijų ir jų pagrindinių veikėjų teisminis persekiojimas.

Praeitą savaitgalį daugiau kaip 600 tūkst. Honkongo gyventojų dalyvavo pirminiame balsavime, per kurį buvo renkami kandidatai artėjantiems vietos valdžios rinkimams, nors vyriausybės pareigūnai perspėjo, kad šie veiksmai galimai pažeidžia Pekino primestą saugumo įstatymą.

Tiesiogiai renkamų Honkongo Įstatymų Leidžiamosios Tarybos narių rinkimai turėtų įvykti rugsėjį.

Už demokratiją pasisakančios partijos siekia pasinaudoti visuomenės pykčiu dėl vis labiau autoritariško Pekino valdymo, siekdamos užsitikrinti daugumą vietos parlamente, kuriame jėgų sankloda visuomet būdavo palankesnė isteblišmento šalininkams.

Įstatymų Leidžiamosios Tarybos kontrolė galėtų suteikti joms daugiau galimybių stabdyti biudžeto ir įstatymų priėmimą. Tai yra viena iš nedaugelio opozicijos stovyklai likusių priemonių daryti įtaką.

Tačiau pirmadienį vakare paskelbtame pranešime Ryšių biuras pirminius rinkimus apibūdino kaip „rimtą provokaciją prieš dabartinę rinkimų sistemą“.

Pažymima, kad kampanija siekti perimti Įstatymų Leidžiamosios Tarybos kontrolę ir ją paralyžiuoti pažeidžia naujojo saugumo įstatymo 22-ąjį straipsnį.

Šis straipsni numato baudžiamąją atsakomybę už „valstybės valdžios ardymą“ ir draudžia „rimtą kišimąsi bei trikdymą“ dirbti centrinei ir Honkongo vyriausybėms, taip pat bet kokius veiksmus, dėl kurių jos „negali tinkamai vykdyti savo funkcijų“.

„Spalvotoji revoliucija“


Ryšių biuro pranešime taip pat atkreipiamas dėmesys į iškilų demokratijos aktyvistą Benny Tai (Benį Tai), atlikusį svarbų vaidmenį organizuojant pirminius rinkimus.

„Benny Tai gaujos ir opozicijos stovyklos tikslas – užgrobti valdžią Honkonge, bergždžiai stengiantis surengti honkongietišką „spalvotosios revoliucijos“ versiją“, – pabrėžė biuras.

Spalvotosiomis revoliucijomis paprastai vadinami masiniai liaudies judėjimai, keliose šalyse nuvertę savo vyriausybes arba mėginę tai padaryti.

Tačiau autoritarinėje komunistinėje Kinijoje, kuri pati yra susikūrusi per revoliuciją, šis terminas vyriausybės ir valstybinės žiniasklaidos dažniau vartojamas apibūdinti neteisėtoms pastangoms sukelti revoliuciją, remiamoms slaptų jėgų, paprastai siejamų su Vakarų valstybėmis.

Teisės profesorius B. Tai anksčiau buvo įkalintas už dalyvavimą 2014 metais rengtuose taikiuose demokratijos šalininkų protestuose.

Antradienį dienraštis „Apple Daily“ paskelbė B. Tai straipsnį, kuriame jis gyrė pirminius rinkimus.

„Galingųjų keliamos grėsmės neatbaidys dešimčių tūkstančių nuo išėjimo atiduoti savo balsą, – rašė jis. – Jie neatsisakė savo ryžto siekti demokratijos ir visuotinės balso teisės.“

„Apple Daily“ savininkas yra Jimmy Lai – vienas iš nedaugelio atvirai demokratiją palaikančių Honkongo magnatų. Jis pats taip pat yra atsidūręs prokurorų taikiklyje už dalyvavimą prodemokratiniuose protestuose.