„Panaikiname apygardos teismo preliminarų uždraudimą, kad... egzekucijos galėtų būti vykdomos kaip suplanuota“, – nutarė Aukščiausiasis Teismas byloje dėl keturių suplanuotų egzekucijų.

Federalinė teisėja Tanya Chutkan buvo sustabdžiusi šių mirties bausmių vykdymą, kad būtų galima teisiškai apskųsti egzekucijoms naudojamas mirtinas injekcijas.

Apygardos teismo sprendimas buvo priimtas likus vos kelioms valandoms iki pirmosios egzekucijos, skirtos buvusiam baltųjų viršenybės šalininkui Danielui Lewisui Lee, nuteistam kartu su savo bendrininku dėl vienos šeimos narių nužudymo per apiplėšimą, ketinant padėti finansuoti organizacijos „Aryan Peoples Republic“ (Arijų tautų respublika) įkūrimą.

Kaliniai „nepadarė būtino įspūdžio, kad pateisintų Federalinio teismo įsikišimą paskutinę minutę“, anksti antradienį paskelbtoje nutartyje pažymėjo Aukščiausiasis Teismas.

Nusprendusi įšaldyti egzekucijas T. Chutkan buvo nutarusi, kad mirties bausmių vykdymas pasitelkiant vien preparatą pentobarbitalį gali sukelti „didžiulį skausmą ir nereikalingas kančias“, todėl galimai pažeidžia Konstitucijoje numatytą draudimą taikyti žiaurias ir neįprastas bausmes.

Apeliacinis teismas buvo patvirtinęs šią nutartį, tačiau Aukščiausiasis Teismas ją panaikino.

D. L. Lee bus pirmasis nuo 2003 metų federalinės teisingumo sistemos kalinys, kuriam bus įvykdyta mirties bausmė. Šis egzekucija taip pat bus pirmoji nuo to laiko, kai prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė apie planus atnaujinti šią praktiką.

Nuo 1988 metų, kai JAV buvo panaikintas mirties bausmės moratoriumas, šalyje buvo įvykdytos tik trys federalinės egzekucijos.

D. L. Lee ir kitas asmuo, Chevie Kehoe, buvo nuteisti Arkanzase 1999 metais už ginklų pardavėjo Williamo Muellerio, jo žmonos ir jos aštuonmetės dukters nužudymą 1996-aisiais.

Prokurorų teigimu, jiedu pavogė iš W. Muellerio ginklus, kuriuos ketino parduoti ir padėti finansuoti baltųjų viršenybės šalininkų organizacijos „Aryan Peoples Republic“ steigimą šalies šiaurės vakaruose.

Lee, kuris nuo to laiko, pasak jo advokatų, atsisakė savo radikalių įsitikinimų, buvo nuteistas myriop, o Ch. Kehoe gavo tris laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmes be galimybės lygtinai išeiti į laisvę.