Jo advokatas Ivanas Pavlovas pranešė, kad jo ginamajam pareikštų kaltinimų tekste neminima, ar jis gavo atlygį už neva jo perduotą informaciją.

„Ivano Safronovo byla unikali todėl, kad gynybai teisme nebuvo pateikti įrodymai, kurie rodytų, kad Ivanas tikrai kažką padarė. Dabar buvo pareikšti kaltinimai. Nutarimo tekste nėra ir duomenų apie tai, ar Safronovas gavo materialinį atlygį iš čekų specialiosios tarnybos. Taip pat nėra duomenų apie tai, kad būtent jis perdavė [informaciją], kada tai įvyko, jokios specifikos“, – žurnalistams sakė I. Pavlovas, vadovaujantis teisių gynimo susivienijimui „Komanda 29“.

Pasak teisininko, po kaltinimų pareiškimo vyko I. Safronovo apklausa, per kurią gynyba pirmąkart galėjo užduoti klausimų tyrėjams.

Kiek vėliau kitas I. Safronovo advokatas Jevgenijus Smirnovas naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė, kad apklausa jau baigėsi.

„Apklausa baigėsi. Tyrėjai neturėjo Ivanui klausimų. Taip būna. Kaltės jis nepripažino“, – sakė J. Smirnovas.

Teisininkas pridūrė, kad I. Safronovas nusiteikęs tolesnei kovai.

„Jo būklė puiki, jis žvalus, nusiteikęs kovai. Aišku, jokių kaltinimų jis negali pripažinti, nes laiko juos visiška nesąmone. [Jis] nusiteikęs kovoti“, – kalbėjo J. Smirnovas.

Jis pridūrė, kad su I. Safronovu elgiamasi „labai korektiškai“.

„Jis jaučia, kad tiesa jo pusėje“, – teigė advokatas.

Po I. Safronovo apklausos I. Pavlovas pranešė, kad, tyrėjų tvirtinimu, jo ginamojo žinutės, neva siųstos čekų žvalgybai, buvo šifruotos.

„Anksčiau tyrėjai tvirtino, kad Ivanas neva bendravo su Čekijos specialiosiomis tarnybomis internetu. Dabar tikslinama, kad pranešimai buvo užšifruoti, o šifravimas vyko programine įranga „VeraCrypt“, – žurnalistams sakė advokatas.

Liepos 7 dieną Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnai pranešė sulaikę I. Safronovą, kuris, pareigūnų teigimu, rinko konfidencialią informaciją apie Rusijos kariuomenę, gynybą bei saugumą ir perdavė ją vienos NATO šalies žvalgybai.

Maskvos teismas leido jį suimti dviem mėnesiams.

Kaip praneša I. Safronovo advokatai, tyrėjai mano, kad 2017 metais jis perdavė Čekijos specialiosioms tarnyboms slaptos informacijos, susijusios su Rusijos kariniu bendradarbiavimu su Artimaisiais Rytais. FSB tyrėjai įsitikinę, kad Čekijos žvalgyba vykdė Jungtinių Valstijų nurodymus, nurodė gynyba.

30-metis I. Safronovas nuo gegužės dirbo „Roskosmos“ vadovo patarėju, o iki tol yra dirbęs verslo laikraščiuose „Kommersant“ ir „Vedomosti“.

I. Safronovo sulaikymas sukėlė jo šalininkų ir žurnalistų pasipiktinimą. Jie sako, kad šis areštas yra bausmė už I. Safronovo ankstesnius straipsnius apie Rusijos gynybos sektorių.