Kelios Europos šalys įvedė suvaržymų Balkanams, tokių kaip dviejų savaičių karantinas iš Bulgarijos ir Rumunijos atvykstantiems žmonėms ar neigiamų koronaviruso testo rezultatų pateikimas atvykus.

Serbijoje padėtis šiuo metu blogesnė nei balandį, per nacionalinį transliuotoją RTS sakė epidemiologas Predragas Konas. Ypač didelį nerimą kelia situacija Belgrade, kur sveikatos apsaugos sistema jau pasiekė galimybių ribą.

P. Konas, dirbantis nacionalinėje kovos su koronaviruso pandemija komandoje, penktadienį paskelbė rekordinį per parą užregistruotų mirčių skaičių: 18.

Demonstrantai kas vakarą gatvėse protestuoja prieš tai, ką vadina prastu administracijos darbu sprendžiant šią krizę.

Kaimyniniame Kosove susirūpinimas taip pat auga.

Sveikatos apsaugos sektoriaus profesinių sąjungų vadovas Blerimas Syla perspėjo, kad Kosovas gali tapti Balkanų Uhanu. Jis turėjo galvoje Kinijos Uhano regioną, kurį labiausiai paveikė virusas.

Jei taip nutiktų, pasak jo, Kosovo sveikatos apsaugos sistema, jau ir taip patirianti didžiulį spaudimą, žlugtų. Daug žmonių Kosove ieško galimybių gydytis kaimyninėse šalyse.

Europos Sąjungos narėje Kroatijoje mikrobiologas Gordanas Laucas, dirbantis vyriausybei patarinėjančioje mokslininkų komandoje, sakė, kad situacija „nėra bloga“, bet pažymėjo, kad įsibėgėjant turizmo sezonui užsikrėtimo atvejų daugėja.

Kol kas Balkanai išvengė itin didelio pandemijos poveikio; regione užregistruota beveik 3,5 tūkst. mirties atvejų.

Penktadienį Kosove užregistruotų aštuonių mirties atvejų, šimtų Bosnijoje ir Rumunijoje pastarosiomis dienomis nustatytų užsikrėtimo atvejų dar nepakanka aliarmui tarptautinėje bendrijoje sukelti.

Tačiau Albanija, Bosnija, Bulgarija, Kosovas ir Rumunija pastarąją savaitę užregistravo rekordinius COVID-19 skaičius, kalbant apie mirties ir užsikrėtimo atvejus per vieną parą.

Albanijos, kur kol kas užregistruota beveik 100 mirties atvejų, pareigūnai tvirtina, kad padėtis yra valdoma.

Tačiau užkrečiamųjų ligų ligoninės Tiranoje direktorė Najada Como piliečiams pasakė, jog jie turi suprasti, kad „sprendimas yra ne gydymas ligoninėje, kur darome neįmanomus dalykus, kad pasirūpintume rimtais ligoniais“.