Sėdimasis streikas prie B. Netanyahu oficialiosios rezidencijos Jeruzalėje vyko pastarąjį mėnesį. Protestuotojai ragino jį atsistatydinti dėl jam pateiktų kaltinimų korupcija. Demonstrantai teigė, kad policija panaudojo pernelyg didelę jėgą stovyklai išardyti, o opozicijos politikai tai vadino raiškos laisvės varžymu.

Įvykio vietoje nufilmuota medžiaga rodytų, kad miesto pareigūnai ir policininkai stumdydamiesi su demonstrantais plėšė transparantus ir šalino kėdes bei palapines.

Jeruzalės merijos pareiškime sakoma, kad municipalitetas antrą dieną iš eilės šalino protestuotojų įrangą, nes ji „buvo padėta be leidimo ir kenkia viešajai tvarkai“.

Vienas protesto lyderių, buvęs Izraelio oro pajėgų generolas Amiras Haskelis, Armijos radijui sakė, kad pareigūnų veiksmai demonstrantų neatgrasė.

„Nėra šansų, kad mes iš čia pasitrauksime, – sakė jis. – Negalima ignoruoti fakto, kad esame čia 35 dienas.“

Praėjusį mėnesį A. Haskelį policija buvo areštavusi esą dėl protesto negavus leidimo, bet vėliau jis buvo paleistas nepateikus kaltinimų. Savo sulaikymą jis pavadino bandymu užgniaužti protestą, kurio dalyvių po jo arešto padaugėjo. Penktadienį keli tūkstančiai žmonių susirinko prie B. Netanyahu rezidencijos ir ragino jį atsistatydinti.

Atskirai tūkstančiai žmonių šeštadienį Tel Avivo centre protestavo prieš, daugelio nuomone, B. Netanyahu nesugebėjimą spręsti koronaviruso pandemijos nulemtų ekonominių bėdų.

B. Netanyahu trijose atskirose bylose pateikti kaltinimai paėmus kyšių, sukčiavus ir išdavus pasitikėjimą. Praėjusį mėnesį prasidėjo jo teismas. Ilgai premjero poste dirbantis B. Netanyahu savo kaltę neigia ir kaltina žiniasklaidą bei teisėsaugą raganų medžiokle.

Pirmadienį išardžius protestuotojų stovyklą, opozicijos lyderis Yairas Lapidas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, jog „Netanyahu prarado visuomenės pasitikėjimą, o su juo ir drąsą stoti prieš piliečius, kurie jam kasdien kartoja tiesą, kad jis susikirto“.

Incidentas įvyko kitą dieną po to, kai apklausos parodė, jog didelė visuomenės dalis nepritaria B. Netanyahu darbui kovojant su pandemija. Televizijos „Channel 13“ apklausa parodė, kad 75 proc. respondentų nėra patenkinti vyriausybės darbu, o panašios visuomeninio transliuotojo „Kan“ apklausos metu nepasitenkinimą vyriausybės darbu pareiškė 85 proc. apklaustųjų.

Izraelio sveikatos apsaugos ministerija patvirtino per 38 tūkst. COVID-19 atvejų ir 362 mirties nuo šios infekcijos atvejus. Per parą užregistruojamų užsikrėtimo atvejų skaičius pastarosiomis savaitėmis augo. Pandemija smarkiai paveikė Izraelio ekonomiką, šalyje bedarbystė viršija 20 procentų.