Šeštadienį dienraštyje „The Washington Post“ paskelbta R. Muellerio nuomonė – pirmas viešas buvusio prokuroro pareiškimas nuo praėjusių metų liepos, kai jis davė parodymus Kongresui.

Straipsnyje R. Muelleris kaip niekad tvirtai gina dvejus metus trukusį tyrimą, kurio rezultatai yra kritikuojami ir kuriuos iš dalies panaikino D. Trumpo administracija – be kita ko, prezidento neeiliniu žingsniu suteikti malonę R. Stone'ui. Šis prezidento sprendimas buvo paskelbtas penktadienio vakarą, likus vos kelioms dienoms iki respublikonų veterano bausmės atlikimo federaliniame kalėjime pradžios.

R. Muelleris rašo, jog siekė, kad jo komandos darbas kalbėtų pats už save, bet dabar jaučiasi priverstas „atsakyti tiek į bendrus teiginius, kad mūsų tyrimas buvo neteisėtas ir mūsų motyvai buvo netinkami, tiek į konkrečius teiginius, kad Rogeris Stone'as buvo mūsų biuro auka“.

„Rusijos tyrimas buvo ypač svarbus. R. Stone'as buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ir nuteistas, nes įvykdė federalinių nusikaltimų. Jis tebėra nuteistas nusikaltėlis – ir ne be pagrindo," – teigia jis.

Nors buvęs specialusis prokuroras nepatikslino, kas skelbia tokius teiginius, panašu, kad jis turi galvoje D. Trumpą, kuris visai neseniai, šeštadienį, pajuokė tyrimą, pavadindamas jį „visa ta politine raganų medžiokle ir R. Muellerio afera“.

Stebina jau vien tai, kad R. Muelleris paskelbė savo nuomonę dienraštyje. Buvęs Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius tyrimo metu buvo itin nekalbus ir atsisakė reaguoti į prezidento ir jo sąjungininkų išpuolius ar viešai pateikti paaiškinimų apie savo darbą.

Pirmajame viešame pareiškime po tyrimo užbaigimo R. Muelleris sakė, kad 448 puslapių ataskaita turi kalbėti pati už save. Vėliau, kai liudijo Atstovų Rūmuose, jis taip pat buvo atsargus ir stengėsi nenukrypti nuo ataskaitos išvadų bei neminėti naujų įrodymų.

D. Trumpui sušvelninus bausmę savo ilgamečiam sąjungininkui R. Stone'ui, šiam respublikonų veteranui neteks praleisti už grotų teismo paskirtų 40 mėnesių.

D. Trumpo sprendimas iškart išprovokavo naujų kaltinimų, jog prezidentas beatodairiškai kišasi į JAV teisingumo sistemos darbą, kad padėtų savo draugams ir sąjungininkams bei nubaustų kritikus ir numanomus priešus.

R. Stone'as, vienas seniausių D. Trumpo patikėtinių, pernai lapkritį buvo nuteistas už melavimą Kongresui, manipuliavimą liudytoju ir trukdymą Atstovų Rūmams tirti, ar D. Trumpo kampanija buvo susimokiusi su Rusija, kad padėtų jam laimėti 2016 metų rinkimus.

Kovingo tono Baltųjų rūmų pranešime kartojami D. Trumpo kaltinimai, kad specialusis prokuroras R. Muelleris tyrė nusikaltimą, kuris niekada nebuvo įvykdytas. Jame sakoma, kad kaltinimai R. Stone'ui apskritai neturėjo būti pareikšti.