Nuomonių apklausos rodo, kad dabartinis prezidentas prarado savo pirmaujančias pozicijas rinkiminėse lenktynėse su Varšuvos meru Rafalu Trzaskowskiu, ir dabar, likus vos kelioms dienoms iki rinkimų, jųdviejų šansai laimėti yra apylygiai.

Balsavimas turėtų nulemti Rytų Europos šalies natyvistinių transformacijų likimą, po to, kai A. Duda ir jo sąjungininkai iš valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ apvertė aukštyn kojomis Lenkijos, kaip demokratinės valstybės pavyzdžio, reputaciją.

Nuosaikių pažiūrų piliečiams šliejantis prie varžovo, prezidentas mėgina pritraukti rinkėjus, kurie rėmė nacionalistų kandidatą per pirmąjį rinkimų turą, vykusį prieš dvi savaites.

Norėdamas sustiprinti savo ultrakonservatorių mandatą, A. Duda pasiūlė į Konstituciją įtraukti draudimą tos pačios lyties asmenų poroms įsivaikinti, pažėrė kritikos privalomosioms vakcinacijoms ir nepagailėjo aštrių žodžių Vokietijai.

„Rinkėjai iš centro stovyklos greičiausiai nepasiekiami A. Dudai, tad jis ryžtingai gręžiasi į dešinę, – sakė Anna Materska-Sosonowska, Varšuvos universiteto politologė. – Radikali poliarizacija visada sutelkia rėmėjus.“

Atskiri „debatai“

Kampanija tampa tokia nuožmi, jog kandidatams niekaip nepavyksta susitarti dėl debatų taisyklių, ypač po to, kai valstybinė televizija sulaukė kritikos dėl savo „produdiškų“ klausimų per diskusiją tarp vienuolikos kandidatų, vykusią prieš birželio 28 dienos pirmąjį raundą.

Pirmadienio vakare A. Duda ir R. Trzaskowskis surengė du, visiškai skirtingus debatus per maždaug 400 kilometrų vienus nuo kitų, su tuščia nedalyvaujančio varžovo pakyla.

Varšuvos meras atsakinėjo į klausimus, kuriuos pateikė 20 naujienų agentūrų ir leidinių, įskaitant valstybinę televiziją ir provyriausybinius leidinius, tuo tarpu A. Duda dalyvavo susitikime su visuomene, kur atsakinėjo į iš anksto įrašytus klausimus iš vietinių gyventojų, dalis kurių buvo susiję su valdančiąja partija.

Paklaustas dėl galimos vakcinos nuo koronaviruso, A. Duda atsakė, kad yra „griežtai nusiteikęs prieš bet kokią privalomą vakcinaciją“. Vėliau tviteryje jis parašė, kad jo žodžiais buvo manipuliuojama ir kad jis neturėjo galvoje privalomų skiepų nuo tokių ligų kaip poliomielitas ir tuberkuliozė.

„Absoliutus melas“

Radikali A. Dudos kampanija pirmadienį sulaukė aštrių priekaištų iš JAV ambasadorės Varšuvoje, po to, kai vienas aukštesnės grandies įstatymų leidėjas iš partijos „Teisė ir teisingumas“ prabilo apie tariamus ryšius tarp šiuo metu JAV priklausančio televizijos kanalo Lenkijoje steigėjų ir iki 1989 m. šalyje veikusio komunistinio karinio šnipų tinklo.

„Jums turėtų būti gėda tvirtinti dalykus, kurie, jūs gerai žinote, yra absoliutus melas, – tviteryje apie pareikštus įtarimus rašė JAV ambasadorė Varšuvoje Georgette Mosbacher, kurią į šį postą paskyrė JAV prezidentas Donaldas Trumpas. – Tokie pareiškimai prasilenkia su atstovavimu Lenkijos tautai.“

Toks priekaištas pakenkė A. Dudos tarptautinei reputacijai, kurią jis stiprino daugiausia remdamasis savo santykiais su D. Trumpu ir pažadais dėl papildomo amerikiečių karių dislokavimo Lenkijos žemėje.

A. Duda lankėsi Baltuosiuose rūmuose likus kelioms dienoms iki pirmojo rinkimų turo, dėl to sulaukęs susižavėjimo sklidinų atsiliepimų iš visuomeninių transliuotojų.

A.Duda nepagailėjo aštrių žodžių ir Vokietijai, didžiausiai šalies prekybos partnerei, dėl tariamo kišimosi į rinkimus, po to, kai Lenkijos populiariausias bulvarinis laikraštis, priklausantis Šveicarijos-Vokietijos žiniasklaidos grupei, atspausdino kritikos straipsnį apie prezidento malonės suteikimą nuteistajam vaikų tvirkintojui.

Atkakli kova

Naujausių penkių nuomonių apklausų duomenimis, A. Dudą remia 48,1 proc., R Trzaskowskį – 47 proc. rinkėjų. Prezidentas pirmąjį Lenkijos prezidento rinkimų turą laimėjo, surinkęs 43,5 proc. balsų, jo pagrindinis varžovas, dabartinis Varšuvos meras gavo 30,5 proc. balsų.

Ultradešiniųjų kandidatas, pasisakantis už visišką abortų draudimą ir pasitraukimą iš Europos Sąjungos, buvo ketvirtas, surinkęs 6,8 proc. balsų, o tai reiškia, kad kartu su savo elektoratu A. Duda galėtų surinkti 50 proc. balsų, jam būtinų, kad laimėtų.

Bet A. Dudai, kuris rengia kampaniją kaip kandidatas, įkūnijantis tęstinumą, bus nelengva užkariauti dažnai maištaujančių neformalių grupių rinkėjų palankumą, sakė A. Materska-Sosonowska.

A. Dudos įvaikinimo iniciatyva didžiąja dalimi tėra simbolinė, nes pagal Lenkijos konstitucijos 18 straipsnį santuoka apibrėžiama kaip „vyro ir moters sąjunga“, o nustatant vaikų globėjus pirmenybė teikiama susituokusioms poroms, o ne vieniems gyvenantiems suaugusiesiems. Nors Lenkijoje nėra tiesiogiai uždrausta homoseksualiems asmenims įsivaikinti, faktiškai negirdėti, kad šalyje būtų buvę priimti tokie sprendimai.

„Vaikai turi būti saugūs ir apsaugoti nuo tos pačios lyties porų įvaikinimo“, – sakė A. Duda.
R. Trzaskowskis atsakė taip pat pasisakantis prieš leidimą homoseksualioms poroms įsivaikinti, bet pavadino šią temą „problema, kuri neegzistuoja“.

Panašiai kaip Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, A. Duda ir partija „Teisė ir teisingumas“ užima tradicinės šeimos vertybių gynėjų pozicijas, protestuodami prieš grėsmingas ir dažnai užsienio jėgas, siekiančias pakenkti tokioms vertybėms, įskaitant ir LGBT judėjimą.

Didelė dalis valstybinės žiniasklaidos per rinkiminę kampaniją siekia pavaizduoti R. Trzaskowskį, garsaus džiazo pianisto sūnų, kalbantį penkiomis kalbomis, kaip atitrūkusį nuo įprastinių rinkėjų.

Partijos „Teisė ir teisingumas“ vadovo pavaduotojas Joachimas Brudzinskis Varšuvos mero rėmėjus pavadino „elitiniais storžieviais“, kurie klaidingai prisistato „tikrais europiečiais“.