„Atsižvelgiant į jau dabar egzistuojančią nelygybę, aukštą nelegalaus darbo lygį ir nenuoseklias sveikatos priežiūros paslaugas, vėl labiausiai nukentės pažeidžiamiausi gyventojai ir asmenys“, – sakoma JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso pranešime.

Remiantis oficialiais šaltiniais pagrįstais naujienų agentūros AFP skaičiavimais, smarkiai nukentėjusiame regione užregistruota daugiau nei 3 mln. koronavirusinės infekcijos užkrato atvejų, daugiau nei pusė jų – Brazilijoje.

Meksika, Peru ir Čilė taip pat registravo didelius skaičius užsikrėtusiųjų.

Pasak A. Guterreso, regionas gali susidurti su rekordiniu per šimtą metų 9,1 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) kritimu.

JT pabrėžė, jog pandemijos poveikis yra dar žalingesnis todėl, kad regione jau septynerius metus fiksuotas lėtas augimas, o milijonai žmonių negali pasinaudoti tinkamomis sveikatos priežiūros paslaugomis arba net neturi galimybės lengvai gauti geriamo vandens.

Pasaulinė organizacija numato, kad šiais metais skurdo lygis padidės 7 proc., o neturtingųjų gretas papildys 45 mln. žmonių, taigi visame regione skurstančiųjų skaičius pasieks 230 mln. – tai yra daugiau nei trečdalis visų regiono gyventojų.

JT taip pat prognozavo ypač didelio skurdo, kai žmonėms gresia badas, padidėjimą 4,5 procento.

JT paragino šalių vyriausybes užtikrinti gyventojams bazines pajamas – po 140 JAV dolerių per mėnesį – ir paramą maistu tiems, kam to reikia.

A. Guterresas taip pat paragino tarptautinę bendruomenę suteikti finansinę pagalbą, padėti užtikrinti regiono likvidumą ir sumažinti skolas.