Nusitaikyta ir į Juliją Galjaminą, Maskvos savivaldybės tarybos narę, praėjusią vasarą padėjusią organizuoti opozicinius protestus, nurodė aktyvistai.

J. Galjamina ragino savo šalininkus kitą trečiadienį išeiti į gatves protestuoti prieš V. Putino inicijuotas konstitucines pataisas, leidžiančias jam likti valdžioje iki 2036 metų.

Tyrėjai taip pat apieškojo tremtyje gyvenančio Kremliaus kritiko Michailo Chodorkovskio įkurto judėjimo „Atviroji Rusija“ aktyvistų namus ir jo įkurtos interneto svetainės „MBKh media“ redakciją.

Rusijos tyrimų komitetas kol kas pranešimo nepaskelbė.

Marina Litvinovič, opozicinio judėjimo „NIET“ (NE) narė, kratas sieja su organizuojamais protestais prieš referendumo dėl konstitucinės reformos rezultatus, kuriuos Kremlius laiko savo „triumfu“.

Trečiadienį ji sakė, jog protesto organizatoriai gavo oficialų pranešimą iš Maskvos valdžios, jog akcijos organizavimas yra neįmanomas dėl sostinėje galiojančių su koronavirusu susijusių suvaržymų.

„Manome, kad visa tai yra susiję“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Tuo metu „Atviroji Rusija“ pranešė, kad oficialiai šios kratos yra susijusios su „Jukos“ byla, siekiančia 2003 metus.

„Jukos“ yra M. Chodorkovskio naftos kompanija, kuri, pasak jo, buvo išardyta ir išparduota dėl politinių priežasčių.

Kremliaus kritikai nesutinka su oficialiąja „Jukos“ bylos versija ir atkreipia dėmesį, kad viena iš tyrėjų akiratyje atsidūrusių aktyvisčių, „Atviroji Rusija“ narė Olga Gorelik 2003 metais buvo nepilnametė.

Du dešimtmečius valdžioje esantis V. Putinas šį mėnesį surengė prieštaringai vertinamą referendumą, leidusį jam pratęsti buvimą valdžioje ir po 2024 metų, kai baigsis jo ketvirtoji prezidentavimo kadencija.

Rinkimų stebėjimo grupė „Golos“ šį balsavimą pavadino „beprecedenčiu“, atsižvelgiant į fiksuotus pažeidimus, ir pareiškė, kad šis balsavimas įeis į istoriją kaip išpuolis prieš žmonių suverenumą.

Rusijos iškilus opozicijos veikėjas Aleksejus Navalnas ketvirtadienį šias kratas pavadino nauja „bauginimų“ kampanija.

„Tai yra bandymas demoralizuoti einančius prieš V. Putiną ir viešai nubausti vedančius kampaniją prieš V. Putino pataisas“, – sakė jis.