Kaip rašo „The Daily Telegraph“, Oksfordo Įrodymais grįstos medicinos centro vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Tomas Jeffersonas teigia, esą daugėja įrodymų, jog prieš atsirasdamas Uhane prieš devynis mėnesius koronavirusas jau egzistavo kitur.

Manyta, kad koronaviruso protrūkis prasidėjo Huanano jūros gėrybių turguje ir kilo iš šikšnosparnių. Kinijos Hubėjaus provincijos mieste apie pirmuosius viruso atvejus pranešta dar praėjusių metų lapkritį. Tačiau oficialiai apie virusą Kinija pranešė gerokai vėliau.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) liepos pradžioje patikslino, kad apie naująjį koronavirusą pirmą kartą sužinojo ne iš Kinijos tarnybų, o iš Kinijoje veikiančio savo biuro.

Anot patikslintos viruso chronologijos, PSO biuras Kinijoje, remdamasis Uhano sveikatos komisijos portalu, gruodžio 31 dieną pateikė informaciją apie „virusinį plaučių susirgimą“.

Pirmojoje chronologijos versijoje, kuri buvo paskelbta balandžio 9-ąją, buvo teigiama, kad Uhano miesto sveikatos komisija gruodžio 31 dieną informavo apie plaučių uždegimo atvejus.

Prieš porą savaičių ispanų virusologai pranešė aptikę viruso pėdsakų nuotekų vandens mėginiuose, paimtuose praėjusių metų kovą. O dabar dr. T. Jeffersonas teigia manantis, kad virusas „jau buvo čia“ dar prieš Uhanui pranešant apie pirmąjį atvejį.

„Mums reikia pradėti tyrinėti viruso ekologiją, suprasti, iš kur jis kilo ir kaip mutuoja“, – sakė mokslininkas.

„Manau, virusas jau buvo čia – turiu omenyje, buvo visur. Gali būti, kad susidūrėme su neaktyviu apsnūdusiu virusu, kurį suaktyvino aplinkos sąlygos. Vasario pradžioje užfiksuotas atvejis Folklando salose. Iš kur jis galėjo atsirasti?“ – dėstė T. Jeffersonas.

„Iš Pietų Džordžijos salos į Buenos Aires plaukė kruizinis laivas, jo keleiviai buvo patikrinti, o aštuntąją dieną, kai jie ėmė plaukti Vedelio jūros link, buvo užfiksuotas pirmasis atvejis“, – tęsė mokslininkas.

Kaip rašo news.com.au, dr. T. Jeffersonas abejoja, ar atvejis kruiziniame laive atsirado dėl „atšildyto paruošto maisto“ aktyvavus virusą. Jis pridūrė, kad „tokio pobūdžio keisti dalykai“ nutikdavo ispaniškojo gripo pandemijos 1918-aisiais metu.

„1918-aisiais maždaug 30 proc. Samoa gyventojų mirė nuo ispaniškojo gripo, tačiau jie visiškai nebendravo su išoriniu pasauliu“, – pasakojo T. Jeffersonas.

„Viso to paaiškinimas galėtų būti tik tas, kad šie ligų sukėlėjai iš niekur neatkeliauja. Jie visada egzistuoja, kol kažkas juos įžiebia – galbūt žmonių tankumas arba aplinkos sąlygos. Būtent šiuos dalykus mums reikėtų aiškintis“, – mano ekspertas.

Dr. T. Jeffersonas paragino tirti virusus nuotekose ir jų perdavimą fekaliniu būdu, taip pat teigė, kad tokio pobūdžio aplinka yra pasiruošusi suaktyvinti ligą.

Italų ekspertai rado įrodymų, kad COVID-19 egzistavo atliekų mėginiuose gruodį – dar gerokai prieš tai, kai šalyje buvo pranešta apie pirmąjį viruso atvejį.

Mokslininko pareiškimas pasirodė tuo metu, kai PSO ruošiasi pradėti „tiriamąją misiją“, siekdama nustatyti viruso kilmę, o Kinijos pareigūnai tvirtina esą virusas atsirado Europoje ir tik tada atkeliavo į Kiniją.

Kinijos mokslininkai spaudė PSO atlikti tyrimą, darant prielaidą, kad viruso kilmės šalis galėjo būti ne tik Kinija.

„Koronaviruso šaltinio nustatymas privalo būti paremtas derybomis ir apimti daugybę šalių“, – „The Global Times“ sakė vyriausiasis Kinijos Ligų kontrolės ir prevencijos centro epidemiologas.

„Nėra skirtumo, kurioje šalyje prasidės moksliniai viruso kilmės nustatymo darbai – svarbiausia, kad jie apimtų visas susijusias valstybes ir būtų atliekami skaidriai“, – teigia epidemiologas.

Tiek JAV prezidentas Donaldas Trumpas, tiek valstybės sekretorius Mike'as Pompeo griežtai kritikuoja numanomą skaidrumo stoką Kinijoje, ir ne kartą išsakė teoriją, kad virusas išplito iš Uhano maksimalaus saugumo virusologijos laboratorijos.

Šis pareiškimas tapo nesantaikos obuoliu tarp Kinijos ir JAV, o Pekinas kaltina JAV respublikonų politikus mėginimu prieš artėjančius prezidento rinkimus suversti kaltę kitiems.

Dauguma mokslininkų mano, kad virusas atsirado tarp gyvūnų, vėliau užsikrėtusių žmones.

Daugybė šalių, įskaitant Prancūziją, Vokietiją ir Jungtinę Karalystę, taip pat paragino Kiniją elgtis skaidriau, kalbant apie jos atsaką į virusą. Pekinas kategoriškai neigia kaltinimus, kad jis slėpė informaciją, susijusią su pirminiu protrūkiu, teigdamas, kad tokie duomenys buvo laiku teikiami PSO ir kitoms valstybėms.