A. Schallenbergas teigė, kad perspėjimai įsigalioja nedelsiant.

Austrijos kanclerio Sebastiano Kurzo teigimu, pasienyje su Vengrija ir Slovėnija bus sugriežtinta kontrolė, o patikras vykdys papildomai 1 800 policijos pareigūnų.

S. Kurzas tvirtino, kad bus patikrinti visi atvykstantys turistų autobusai.

„Prašau nekeliauti į šias šalis“, – sakė S. Kurzas ir pabrėžė, kad visi austrai, sugrįžę iš paveiktų šalių, turės saviizoliuotis 14 d. arba atlikti tyrimus dėl koronaviruso.

S. Kurzas taip pat pareiškė, kad visi žmonės, kurių COVID-19 testas buvo teigiamas, tačiau jie nesilaikė saviizoliacijos, bus baudžiami.

Praeitą savaitę Austrijos valdžia apribojo keliones į šešias Balkanų šalis – Serbiją, Kosovą, Albaniją, Bosniją ir Hercegoviną, Šiaurės Makedoniją, Juodkalniją.

Pasak Austrijos tarnybų, mažiausiai 170 naujų COVID-19 atvejų šalyje yra susiję su žmonėmis, grįžusiais iš Vakarų Balkanų regiono.

Austrijoje iš viso užregistruota 18 513 COVID-19 atvejų ir 706 mirtys nuo šios ligos. Šiuo metu šalyje yra apie 1 100 aktyvių ligos atvejų, 90 žmonių gydomi ligoninėse, iš jų 10 – intensyvios terapijos skyriuose.

Rekordas Bulgarijoje

Delfi primena, kad Bulgarijos medikai pastarąją parą užfiksavo 188 užsikrėtimo koronavirusu atvejus – 14 daugiau negu diena anksčiau. Kaip pranešė trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerija, tai – aukščiausias rodiklis šioje Balkanų šalyje nuo pandemijos pradžios.

Oficialiais duomenimis, bendras infekuotųjų skaičius Bulgarijoje išaugo iki 6 102, tarp jų – 465 medicinos darbuotojai.

Per pastarąsias 24 valandas mirė keturi pacientai, kuriems buvo diagnozuotas koronavirusas, iš viso užfiksuotos 254 mirtys.

Pirmieji užsikrėtimo koronavirusu atvejai Bulgarijoje buvo nustatyti kovo 8 d. Nuo kovo 13 d. iki gegužės 14 d. šalyje galiojo nepaprastoji padėtis.

Šiuo metu Bulgarijoje išlieka nepaprastosios epideminės situacijos režimas, jis pratęstas iki liepos pabaigos. Piliečiai turi laikytis socialinio atstumo ir dėvėti apsaugines kaukes uždarose viešose vietose.

Rumunijoje smarkiai išaugo naujų koronaviruso infekcijų skaičius

Rumunija skelbia apie naujų koronaviruso infekcijų paros skaičiaus rekordą. Per 24 valandas šalyje patvirtinti 555 nauji atvejai, trečiadienį pranešė Vyriausybės kovos su krize štabas. Pastarąjį kartą daugiausia infekcijų per parą užregistruota balandžio 11-ąją – 523.

Tačiau vyriausybė kol kas naujų atsargumo priemonių neplanuoja. Žiniasklaida jau kurį laiką kaltina vyriausybę dėl artėjančių rinkimų gegužės viduryje per anksti sušvelninus ribojimus. Tada kasdien užfiksuojamų naujų infekcijų buvo apie 150. Šį rudenį Rumunijoje vyks parlamento ir vietos valdžios rinkimai.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 Rumunijoje nusinešė 1 817 žmonių gyvybių. Infekuotųjų skaičius išaugo ik 30 175. Daugelis ligoninių skundžiasi, kad dėl 237 sunkių COVID-19 atvejų netrukus išnaudos savo pajėgumus.

Remiantis konstitucinio Teismo sprendimu, nuo praėjusios savaitės Rumunijoje niekas prievarta negali būti karantinuojamas. Anot teisėjų, tam nėra aiškaus įstatymo. Vyriausybė dabar siekia, kad parlamentas skubos tvarka tokį įstatymą priimtų. Stipri kairioji opozicija ketina tam priešintis.

Šiuo metu Rumunijoje, be kita ko, galioja kaukių prievolė uždarose viešose patalpose ir distancijos reikalavimai restoranuose bei kultūros renginiuose. Anot žiniasklaidos, šių reikalavimų neretai nepaisoma.

Nyderlandai vėl uždraudė į šalį patekti atvykėliams iš Serbijos ir Juodkalnijos

Nyderlandai trečiadienį pranešė vėl uždarantys savo sienas atvykėliams iš Serbijos ir Juodkalnijos, praėjus savaitei nuo to laiko, kai sienos buvo atvertos. Šalis teigė sprendimą priėmusi abiejose valstybėse staigiai išaugus COVID-19 atvejų skaičiui, skelbia „Reuters“.

Keliautojams iš Serbijos ir Juodkalnijos patekti į Nyderlandus leista nuo liepos 1 d., šaliai, besivadovaujančiai ES gairėmis, atvėrus savo sienas atvykėliams iš 14 šalių už Bendrijos ribų.

Tačiau vyriausybė paskelbė, kad, Serbijoje ir Juodkalnijoje padaugėjus COVID-19 atvejų, ji buvo priversta šias šalis iš minėto sąrašo išbraukti. Olandijos piliečiai šiose šalyse taip pat turėtų lankytis tik būtiniausiais atvejais.

Serbijoje, Belgrade, šį savaitgalį padaugėjus COVID-19 atvejų, skelbiama komendanto valanda. Sprendimas lėmė naktį į trečiadienį vykusius protestus, kurių metu dešimtys žmonių buvo sužeisti.