Naujasis biuras įkurtas viename buvusiame viešbutyje su vaizdu į Viktorijos parką, kuriame daugelį metų vyksta prodemokratiniai protestai, įskaitant kasmetinę akciją kruvinų Tiananmenio aikštės įvykių metinėms paminėti.

Trečiadienio rytą buvo atidengta lentelė su saugumo agentūros pavadinimu. Ceremonijoje dalyvavo Honkongo vyriausybės ir žemyninės Kinijos pareigūnai, įskaitant aukščiausio rango Pekino pasiuntinį mieste ir Kinijos kareivinių Honkonge vadą.

Policija užblokavo kelius aplink buvusį viešbutį „Metropark“ ir apjuosė teritoriją vandens pripildytomis užtvaromis. Šalia pastato buvo iškelta Kinijos vėliava, o per naktį ant fasado atsirado lenta su šalies herbu.

Prokiniškų pažiūrų Honkongo lyderė Carrie Lam gyrė agentūros atidarymą kaip „istorinį momentą“ ir sakė, kad kinų žvalgybos aparatas bus „svarbus partneris“ padedant užtikrinti nacionalinį saugumą.

Praėjusią savaitę Kinija patvirtino saugumo įstatymą Honkongui, skirtą nuslopinti prodemokratinį judėjimą šiame pusiau autonominiame mieste. Šis teisės aktas numato bausmes už keturių rūšių nusikaltimus, keliančius pavojų nacionaliniam saugumui: ardomąją veiklą, raginimus atsiskirti, terorizmą ir susimokymą su užsienio jėgomis.

Nacionalinio saugumo įstatymas yra radikaliausias Honkongo valdymo pokytis nuo 1997 metų, kai Britanija jį grąžino Kinijai.

Panašūs nacionalinio saugumo įstatymai yra naudojami siekiant užgniaužti pasipriešinimą žemyninėje Kinijoje, o Honkongo policija jau yra areštavusi žmonių, reiškiančių tam tikras politines pažiūras, kurios dabar laikomos neteisėtomis, pavyzdžiui, gina nepriklausomybę ar autonomiją.

Saugumo aparato smaigalys

Saugumo įstatymo turinys buvo laikomas paslaptyje iki pat teisės akto įvedimo praėjusios savaitės antradienį, apeinant Honkongo parlamentą.

Kinija yra sakiusi, kad turės jurisdikciją rimčiausiose bylose. Tuo panaikinama teisinė užkarda, nuo miesto perdavimo egzistavusi tarp Komunistų partijos kontroliuojamų Kinijos teismų ir Honkongo nepriklausomos teismų sistemos.

Tarp daugelio precedentą nustatančių įstatymo nuostatų yra leidimas Kinijos saugumo agentams atvirai dirbti Honkonge, tirti nusikaltimus nacionaliniam saugumui ir už juos persekioti baudžiamąja tvarka.

Iki šiol Honkongo policija ir teismai turėjo visišką jurisdikciją šiame pusiau autonominiame finansų centre.

Tačiau Kinija įrodinėja, kad nacionalinis saugumas yra centrinės vyriausybės atsakomybė, ir sako, kad šio įstatymo reikia stabilumui atkurti.

Autoritariškai valdomoje pagrindinėje Kinijos teritorijos dalyje kinų slaptoji policija yra itin veiksmingo ir negailestingo saugumo aparato, persekiojančio kritikus ir naikinančio viešąją kitokių nuomonių sferą, smaigalys.

Savo kalboje Luo Huiningas – Pekino ryšių biuro Honkonge direktorius ir naujai suformuotos nacionalinio saugumo komisijos, kuriai pirmininkauja Honkongo vadovė Carrie Lam, patarėjas nacionalinio saugumo klausimais – atmetė kritiką Kinijos pagrindinės teritorijos dalies teisinei sistemai ir sakė, kad „žemyninė Kinija turi sveiką teisinę sistemą ir sveiką aplinką teisinei valstybei“.

Stebėtojai nuolat reiškia susirūpinimą dėl teisingo teismo proceso Kinijoje, kur maždaug 99 proc. teismų sprendimų būna apkaltinamieji.

Naujas bosas

Praėjusią savaitę Kinija naujos saugumo agentūros Honkonge vadovu paskyrė griežtojo kurso šalininką, aktyviai prisidėjusį prie protestų malšinimo kaimyninėje Guangdongo provincijoje šalies pagrindinėje dalyje, Zheng Yanxiongą.

Vienas jo pavaduotojų yra visuomenės saugumo pareigūnas veteranas Li Jiangzhou, dirbęs Pekinui Honkonge atstovaujančiame Ryšių biure.

Apie kitą pavaduotoją, Sun Qingye, žinoma mažai. Praėjusią savaitę Honkongo laikraštis „South China Morning Post“ Sun Qingye apibūdino kaip Kinijos žvalgybos agentūros aukšto rango veikėją.

Naujas biuras atidarytas kiek daugiau nei para po to, kai Honkongas paskelbė apie išplėstas policijos galias vykdyti kratas ir sekimą tiriant nusikaltimus nacionaliniam saugumui.

Pagal šias taisykles Honkongo policija taip pat gali nurodyti pašalinti interneto turinį ir komentarus, jei jie laikomi pažeidžiančiais nacionalinį saugumą.