Užsienio reikalų viceministras Jevhenas Jeninas žurnalistams sakė, kad Ukraina ketina išsiųsti du savo ekspertus padėti tyrimui, ir užsiminė, kad Europos Sąjungai priklausančios Prancūzijos atlikto tyrimo rezultatai būtų laikomi patikimais.

Jo komentarai buvo pirma oficiali Kijevo reakcija į praėjusio mėnesio gale Prancūzijos aviacijos tyrėjų paskelbtą pranešimą, kad jie perims iš Irano numušto lėktuvo savirašius ir liepos 20-ąją pradės techninius darbus.

Sausio 8 dieną 752-uoju reisu skridęs Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lėktuvas „Boeing 737-800“ buvo numuštas dviem raketomis ir sudužo vos pakilęs iš Teherano pagrindinio oro uosto.

Šiitiška respublika iš pradžių dėl lėktuvo katastrofos kaltino technines problemas, bet po kelių dienų prisipažino, kad jos pajėgos netyčia numušė ukrainiečių orlaivį, palaikiusios jį atskriejančia raketa. Per katastrofą žuvo visi laineriu skridę 176 žmonės.

Tikimasi, kad lainerio savirašiuose bus informacijos apie paskutines akimirkas iki lėktuvo numušimo ir sudužimo.

J. Jenino teigimu, Prancūzijai prireiks iki penkių dienų ištirti savirašius. Jis pridūrė, kad ukrainiečių vyriausybei yra žinoma, jog „juodosios dėžės“ gali būti pažeistos, ir jų analizė gali būti nesėkminga.

„Tai, kad „juodosios dėžės bus tiriamos Prancūzijoje, yra gana ideali situacija“, – kalbėjo viceministras.

Praėjusį mėnesį Iranas sakė, kad savirašių perdavimo procesą sutrikdė koronaviruso pandemija, dėl kurios buvo atšaukti dauguma tarptautinių skrydžių.