Anksti šeštadienį smarkioms liūtims užklupus vakarinę Japonijos dalį, iš krantų išsiliejo upės ir buvo užtvindyti žemiau esantys regionai. Būgštaujama, kad stichija pareikalavo mažiausiai 37 gyvybių.

„Gelbėtojai šį rytą nenuilsdami tęsia paiešką“, – naujienų agentūrai AFP sakė vakarinės Kumamoto prefektūros atstovas. Mažiausiai 13 žmonių likimas vis dar nežinomas.

Nors liūtys jau kiek nusilpusios, potvyniai išplovė kelius ir tiltus, tad buvo atkirstas susisiekimas su daugeliu atokesnių gyvenviečių.

Vienas ugniagesys iš vakarinio Kagošimos regiono AFP sakė, kad ten valtimis buvo išgelbėti 11 žmonių, tačiau dėl susidariusių sąlygų sunku pasiekti kai kuriuos įstrigusius gyventojus.

„Skambina žmonės – jie mums sako, kad nori palikti savo namus, bet negali patys to padaryti“, – sakė jis.

„Kai kurie keliai užlieti, tad neįmanoma jais važiuoti“, – pridūrė ugniagesys.

Vienos iš labiausiai nuo stichijos nukentėjusių vietovių gyventojai ant žemės užrašė žodžius „ryžių, vandens, SOS“, o kiti mojavo rankšluosčiais šaukdamiesi pagalbos.

Vienuose senelių namuose žuvusiais laikomi 14 žmonių. Patvinus netoliese esančiai upei, buvo užlietas apatinis pastato aukštas, o vežimėliuose esantys gyventojai negalėjo pakilti į viršutinius aukštus.

Gelbėtojai, padedami vietos gyventojų, valtimis išgelbėjo apie 50 tų senjorų namų gyventojų ir darbuotojų.

Smarkios liūtys turėtų tęstis iki antradienio popietės. Japonijos meteorologijos agentūra paskelbė neprivalomą nurodymą evakuotis šimtams tūkstančių Kumamoto ir Kagošimos gyventojų.

Per artimiausią parą pietinėje Kiūšiū salos dalyje, kur įsikūrusios ir labiausiai nuo potvynio nukentėjusios vietovės, turėtų iškristi iki 250 mm kritulių, nurodė agentūra.