Manoma, kad dabartinė gybernatorė Yuriko Koikė – patyrusi Japonijos politikos veteranė, kuris pastaruosiuose nacionaliniuose rinkimuose metė iššūkį ministrui pirmininkui Šindzui Abei sukūrusi naują partiją, – turi galimybių būti išrinkta antrai kadencijai.

Tuo metu Tokijuje šiuo metu stebimas koronavirusinės infekcijos atvejų šuolis – pastarosiomis dienomis užfiksuojama po daugiau nei 100 naujų atvejų per dieną, kurių dauguma susiję su naktiniais klubais.

Neseniai naujienų agentūrai AFP duotame interviu Y. Koike teigė, kad ir toliau „dės visas pastangas kovoje su virusu, kad surengtų vilties kupinas žaidynes“.

67-erių gubernatorė pažadėjo surengti „renginį, kuris bus saugus sportininkams ir žiūrovams iš užsienio, taip pat Tokijo ir Japonijos gyventojams“.

Pandemijos metu vykstantys rinkimai privertė pareigūnus pasistengti užtikrinti, kad jų metu bus išvengta tolesnio viruso plitimo.

Balsavimo apylinkių darbuotojai dėvėjo veido kaukes ir skydelius bei mūvėjo gumines pirštines, o ant grindų priklijuotos juostos nurodė, kokį atstumą rinkėjai turi išlaikyti vienas nuo kito.

Balsavimo kabinos buvo dezinfekuojamos po kiekvieno naudojimo, o kaukes dėvintys rinkėjai buvo raginami dezinfekuoti rankas įėjus į balsavimo kabiną, panaudojus rašiklį ir išeinant iš rinkimų apylinkių.

Pagrindiniai Yuriko Koike varžovai yra 73 metų advokatas Kendžis Ucunomija, kurį palaiko Japonijos konstitucinė demokratų partija ir dar dvi opozicinės politinės jėgos, bei 45 metų Taras Jamamotas, buvęs aktorius ir prieš isteblišmentą nusiteikusios partijos „Reiwa Shinsengumi“ lyderis.

K. Utsunomiya pažadėjo sostinėje pagerinti koronaviruso protrūkio prislėgto medicinos sektoriaus paslaugų lygį, kartu pabrėždamas, kad labai svarbu užtikrinti didesnę paramą pažeidžiamiausiems visuomenės sluoksniams.

Tuo metu T. Yamamoto, jei būtų išrinktas, žada visai atšaukti Tokijo olimpines žaidynes ir skirti išmokas miesto gyventojams, kovojant su neigiamu pandemijos poveikiu ekonomikai.

Regis, T. Yamamoto pasitelkė vis labiau varginančio olimpinių žaidynių klausimo kortą. Numatoma, kad nukeltos žaidynės prasidės 2021 metų liepos 23 dieną.

Remiantis praėjusio mėnesio pabaigoje paskelbta nuomonių apklausa, šiek tiek daugiau nei pusė Tokijo gyventojų nemano, kad žaidynės turėtų būti rengiamos kitais metais ir pasisako už jų nukėlimą vėlesnei datai arba net atšaukimui.

Tokios nuomonės laikosi ir vietos gyventojas Hajatas Kinošita.

Y. Koike „neatlieka savo darbo“, pareiškė jis naujienų agentūrai AFP po balsavimo.

„Yra žmonių, kurie mėgsta sportą, yra tokių, kurie sporto nemėgsta. Jei koronaviruso protrūkis kelia rūpesčių, turėtume nuspręsti nebeorganizuoti [olimpinių žaidynių]. Daugelis sportininkų taip pat teigia nenorintys atvykti“, – kalbėjo H. Kinoshita.

Kitas Tokijo gyventojas, Kadzuhiras Mavataris, teigė, kad pandemija ir olimpinės žaidynės neturėtų nukreipti miesto dėmesio nuo stichinių nelaimių padarinių mažinimo.

„Jei kandidatas tam neskiria pakankamai dėmesio, galvodamas vien apie koronavirusą ir olimpines žaidynes, nemanau, kad galiu pasitikėti tokiu žmogumi“, – pareiškė jis AFP.

Tokijas ir likusi Japonijos dalis dažnai smarkiai nukenčia nuo stichinių nelaimių, įskaitant taifūnus ir žemės drebėjimus.

„Tiesiog peršalimas“

Šiemet gubernatoriaus posto siekia rekordinis skaičius dalyvių – 22, tačiau kampanijos buvo vangios, nes kandidatai ėmėsi priemonių išvengti viruso plitimo.

Tarp spalvingiausių kandidatų yra 38 metų „YouTube“ kūrėjas Masayuki Hiratsuka (Masajukis Hiracuka), tvirtinantis, kad naujasis koronavirusas yra „tiesiog peršalimas“, o žmonėms „nereikia naujo gyvenimo būdo“, sukoncentruoto į socialinį atsiribojimą.

Tuo metu 52 metų Takašis Tačibana, vietos žiniasklaidos laikomas vienu iš penkių pagrindinių kandidatų, pažadėjo „sunaikinti“ visuomeninį transliuotoją NHK.

Y. Koike buvo išrinkta Tokijo gubernatore didele balsų dauguma 2016 metais ir tapo pirmąja moterimi, užėmusia šį postą.

Koronaviruso sukeltos krizės metu ji aktyviai ėmėsi priemonių ir dažnai skelbė vaizdo pranešimus, įskaitant ir anglų kalba, kas Japonijos politikams yra neįprasta.

Visgi 2017 metais politikė ėmėsi įgyvendinti savo didžiausias politines ambicijas ir sukūrė naują „Vilties partiją“, kuri sutelkė pasipriešinimą įtakingiems Sh. Abe liberalams demokratams nacionaliniuose rinkimuose.

Tai paskatino kalbas, kad ji gali atsisakyti savo, kaip Tokijo gubernatorės, pareigų siekdama užimti ministro pirmininko postą.

Nepaisant daug žadančių nuomonių apklausų pradžioje, palaikymas kiek išblėso, nes visuomenė nėra tikra dėl dabartinės gubernatorės ketinimų.