„Atitinkamoms institucijoms atlikus tyrimus buvo nustatyta tiksli avarijos priežastis... Natanzo branduoliniame komplekse“, – nurodė Aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos atstovas Keyvanas Khosravi, turėdamas omenyje vieną pagrindinių šalies urano sodrinimo bendrovių.

„Dėl tam tikrų saugumo sumetimų šios avarijos priežastis ir informacija bus paskelbtos tinkamu laiku“, – K. Khosravi citavo valstybinę naujienų agentūrą IRNA.

Šiitiškos respublikos atominės energetikos institucija nurodė, kad incidentas įvyko ketvirtadienį sandėlyje, kuris buvo statomas vidurio Irane esančiame komplekse. Pareigūnai patikino, jog niekas nenukentėjo ir kad į aplinką nepateko jokių radioaktyvinių teršalų.

Iraniečių Atominės energetikos organizacija nepateikė išsamesnės informacijos, tačiau Natanzo gubernatorius Ramezanas Ali Ferdowsi (Ramezanas Ali Ferdovsis) naujienų agentūrai „Tasnim“ pareiškė, kad įvykio vietoje buvo kilęs gaisras.

Kelios valandos po ketvirtadienį įvykusio incidento IRNA paskelbė redakcinį straipsnį, kuriuo perspėjo Irano priešus susilaikyti nuo priešiškų veiksmų. Publikacijoje minimi neįvardytų izraeliečių teiginiai, jog už incidentą atsakinga žydų valstybė.

„Jei bus ženklų, kad Irano nubrėžtas raudonąsias linijas peržengė priešiškos valstybės, ypač Sionistinis režimas [Izraelis] ir JAV, Irano strategija reaguojant į naują situaciją turės būti iš esmės persvarstyta“, – pažymėjo agentūra.

Iraniečių atominės energetikos institucija dar nepasiaiškino dėl incidento, įvykusio šešios dienos po to, kai Teheraną sudrebino sprogimas netoli karinio komplekso Parčino zonoje, esančioje į pietryčius nuo šalies sostinės.

Valdžios teigimu, tas sprogimas nugriaudėjo dėl „nesandarių dujų cisternų“.

Parčinas yra vietovė, kur, kaip įtariama, buvo vykdomi bandomieji sprogdinimai, galimai susiję su Irano numanoma atominių ginklų programa. Šiitiška respublika tokius įtarimus atmeta.

Teheranas pernai gegužę paskelbė stabdantis kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal daugiašalę sutartį dėl Irano branduolinės programos, iš kurios 2018 metais vienašališkai pasitraukė Jungtinės Valstijos.

Pernai rugsėjį Iranas atnaujino urano sodrinimą Natanze, nepaisydamas susitarime išdėstyto pažado nebevykdyti tokios veiklos.

Teheranas visuomet neigė, kad jo branduolinė programa turi kokią nors karinę paskirtį.