42 tūkst. gyventojų turinti atoki Nencų autonominė apygarda, naftos turtinga tundra, dydžiu maždaug prilygstanti Misūrio valstijai, vienintelė nepritarė prezidento pasiūlymui: 56 proc. balsavusiųjų pasisakė prieš Konstitucijos pataisas. Tai – dramatiškas kontrastas nacionaliniams balsavimo rezultatams, rodantiems net 78 proc. balsavusiųjų pritarimą (taip skelbia Kremlius, tačiau įtariamas didžiulio masto balsų klastojimas).

Kremlius džiaugiasi „pergalingu pasitikėjimo votumu“ referendume

„Žmonės nenori pripažinti, kad valdžia gali jais taip lengvai manipuliuoti, – sakė 47-erių metų amžiaus Jurijus Tiuliubajevas, kuriam priklauso kelionių agentūra apygardos sostinėje Narjan Mare. – Šios pataisos yra bereikšmės, nebuvo jokios priežasties liepos 1-ąją keisti Konstitucijos.“

Kremlius įgyvendino planą leisti V. Putinui dalyvauti prezidento rinkimuose dar dviem šešerių metų trukmės kadencijoms, pasitelkęs gausybę populistinių priemonių paramai užtikrinti: nuo garantijų, kad bus padidintos valstybinės pensijos, iki gėjų santuokų uždraudimo.

Įtampa tarp gyventojų

Vis dėlto Nencų autonominėje apygardoje, nepagarsėjusioje savo opozicija Kremliui, referendume balsavusiems žmonėms ramybės nedavė viena vietos problema. Gyventojai pyko dėl vyriausybės plano sujungti jų apygardą su kaimynine, teigė vietiniai, analitikai ir pareigūnai.

„Jei ne istorija apie referendumą dėl sričių sujungimo, gyventojai būtų balsavę už Konstitucijos pataisas, – pareiškė 57-erių metų amžiaus Viktorija Bobrova, viena iš srities pilietinės grupės vadovių. – Tai buvo balsavimas prieš vyriausybės, kuri neatsižvelgė į vietos gyventojų nuomonę, veiksmus.“

Vietos pareigūnai nespaudė gyventojų balsuoti, kaip Rusijoje yra įprasta ir vadinama „administraciniu ištekliu“. Maskvoje įsikūrusio Nepriklausomo socialinės politikos instituto Regioninių studijų programos vadovės Natalijos Zubarevič teigimu, spaudimo priemonės plačiai naudojamos kitų šalies sričių valdžios institucijų.

„Šio balsavimo metu taikyto administracinio ištekliaus mastas buvo tiesiog nesuvokiamo dydžio“, – teigė ji. Visgi Nencų autonominėje apygardoje „išteklius nesuveikė, nes vietos elitas nemėgino paveikti gyventojų – buvo labai nepatenkintas“ Kremliaus planu sujungti dvi sritis.

„Sujungimas jiems būtų atnešęs finansinių nuostolių“, – paaiškino moteris.

Rinkimų pareigūnai nurodė, kad balsavimo metu neužfiksuota jokių rimtų pažeidimų. Nencų autonominės apygardos rezultatai „dar kartą patvirtina, kad balsavimas buvo kuo skaidriausias“, ketvirtadienį pranešė Centrinės rinkimų komisijos vadovė Ela Pamfilova, informavo valstybinė agentūra „RIA Novosti“.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad pataisoms nepritariančių balsų skaičius Nencų autonominėje apygardoje yra „gana nereikšmingas“, palyginti su visais pritariančiais balsais.

Netinkamas vyriausybės elgesys

Nors referendumo rezultatai galbūt patvirtina posakį, kad visa politika vietinė, kai kurie žmonės mato svarbią žinutę Kremliui. Kremlius galiausiai atsisakė ketinimo sujungti sritis, bet vietos gyventojai vis tiek virė pykčiu balsavimo dieną, teigė J. Tiuliubajevas.

„Nemažai metų apygardos gyventojai neidavo balsuoti, nes, kaip ir daugeliui rusų, jiems buvo vienodai, – aiškino jis. – Bet dabar su jais pasielgė kaip su idiotais. Nemažai žmonių tokius veiksmus palaikė asmeniniu įžeidimu.“

Vyriausybė turi tinkamai elgtis su savo piliečiais, tęsė vyras: „Nesvarbu, ar jai vadovauja Putinas, ar kas nors kitas.“