J. Khashoggi, kadaise laikytas karališkosios šeimos aplinkos žmogumi, tačiau vėliau tapęs Rijado kritiku, buvo nužudytas 2018 metų spalio 2 dieną Saudo Arabijos konsulate Stambule, o jo kūnas – sukapotas.

Turkijos prokurorai dėl šio šiurpaus nužudymo apkaltino 20 Saudo Arabijos piliečių, o ši byla smarkiai pakenkė karalystę faktiškai valdančio sosto įpėdinio, ant kurio krito įtarimų šešėlis, reputacijai.

Visi kaltinamieji išvyko iš Turkijos. Prokurorai siekia, kad jiems būtų skirtas įkalinimas iki gyvos galvos.

Saudo Arabija atmetė Turkijos reikalavimą išduoti įtariamuosius ir kai kuriuos iš jų teisė Rijade. Šis teismo procesas sulaukė žmogaus teisių gynėjų pasmerkimo kaip teisingumo parodija. Vėliau J. Khashoggi šeima paskelbė atleidusi žudikams.

Teismo procesas Turkijoje bus atidžiais stebimas tikintis sužinoti naujos informacijos apie nužudymą ar vietą, kur palaidoti iki šiol nerasti žurnalisto palaikai.

Turkijos prokurorai apkaltino du buvusius Saudo Arabijos sosto įpėdinio patarėjus Saudą al Qahtani ir Ahmedą al Assiri „kursčius įvykdyti tyčinį nužudymą, turint tikslą iš piktavališkų paskatų sukelti kančių“.

Prokurorai taip prašo skirti įkalinimą iki gyvos galvos dar 18 Saudo Arabijos piliečių, kaltinamų įvykdžius „tyčinį nužudymą, turint tikslą iš piktavališkų paskatų sukelti kančių“.

Jungtinėse Valstijose gyvenęs J. Khashoggi 2018 metų spalio 2 dieną atvyko į konsulatą atsiimti santuokai reikalingų dokumentų, bet iš pastato nebeišėjo.

15 Saudo Arabijos agentų atskrido į Turkiją konsulate susitikti su J. Khashoggi. Šioje grupėje buvo teismo medicinos ekspertas, žvalgybos ir saugumo pareigūnų, taip pat asmenų, dirbusių sosto įpėdinio biure.

Pasak turkų pareigūnų, 59 metų J. Khashoggi buvo pasmaugtas, o jo kūnas supjaustytas pjūklu.

Saudo Arabijos priešininkė Turkija konsulate, regis, buvo įrengusi pasiklausymo įrangą ir vėliau pasidalijo su JAV Centrine žvalgybos valdyba (CŽV) ir kai kurių šalių sostinėmis nužudymo garso įrašu.

J. Khashoggi savo straipsniuose „The Washington Post“ nevengdavo kritikuoti įtakingiausiu žmogumi Saudo Arabijoje laikomo sosto įpėdinio M. bin Salmano.

Iš pradžių Rijadas tvirtino nieko nežinąs apie žurnalisto likimą, bet vėliau, didėjant tarptautiniam spaudimui, visgi pripažino, kad J. Khashoggi buvo nužudytas konsulate, kai tarp jo ir esą savavališkai veikusių agentų kilo ginčas.

Turkų prokurorai tvirtina, kad įtariamiesiems buvo nurodyta „parskraidinti J. Khashoggi į Saudo Arabiją arba jį nužudyti, jeigu šis nepaklustų“.

Rijadas teigė, kad karalystės teismai yra tinkami teisti J. Khashoggi nužudymu įtariamus asmenis, ir 11-ai kaltinamųjų surengė teismo procesą. Pernai gruodį penki iš jų buvo nuteisti myriop, trims už nusikaltimo slėpimą skirtos 24 metų laisvės atėmimo bausmės, o likę buvo išteisinti.

Gegužę, per musulmonų šventąjį pasninko mėnesį Ramadaną, žurnalisto sūnus Salahas Khashoggi paskelbė, kad šeima atleido jo žudikams. Tai suteikė teisinį pagrindą atleisti nuo mirties bausmės penkis myriop nuteistus vyriausybės agentus.