Branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėjas savo sienas uždarė sausio pabaigoje, koronavirusui išplitus kaimyninėje Kinijoje. Šalis įvedė griežtus suvaržymus, dėl kurių tūkstančiai jos gyventojų liko izoliuoti.

Pchenjanas tvirtina, kad šalyje nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19, nemirė nė vienas žmogus. Šią infekciją sukeliančiu virusu visame pasaulyje jau užsikrėtė per 10,8 mln. žmonių, o liga pasiglemžė daugiau kaip pusę milijono gyvybių.

Analitikai sako, kad Šiaurės Korėjai tikriausiai nepavyko išvengti epidemijos, o silpnai šalies sveikatos apsaugos sistemai gali būti labai sudėtinga susidoroti su didesnio masto COVID-19 protrūkiu.

Tačiau ketvirtadienį valdančiosios Darbininkų partijos Politinio biuro posėdyje Kim Jong Unas šalies pastangas užkirsti kelią užkrato plitimui pavadino itin sėkmingomis, pranešė valstybinė naujienų agentūra KCNA.

„Visiškai užkirtome kelią piktybinio viruso puolimui“, – sakė jis ir pridūrė, kad tai padaryta „nepaisant pasaulinės sveikatos krizės“.

Kim Jong Unas įspėjo „nenusiraminti ir neatsipalaiduoti“ bei paragino imtis griežtesnių priešepideminių priemonių, „kaimyninėse šalyse vėl plintant piktybinei užkrečiamai ligai“.

Pietų Korėjoje šiuo metu per parą užregistruojama nuo 40 iki 60 naujų COVID-19 atvejų. Kinijos sostinėje praėjusį mėnesį užfiksuotas naujų ligos atvejų pagausėjimas.

Politinio biuro posėdyje Kim Jong Unas „keliskart įspėjo, kad skubotas priešepideminių priemonių švelninimas sukels neįsivaizduojamą ir neatitaisomą krizę“, nurodė KCNA.

Kim Jong Uno komentarai rodo, kad Šiaurės Korėja neatšauks jos pačios įvestos blokados, dėl kurios smarkiai nukentėjo šalies prekyba su Kinija – viena svarbiausių Pchenjano diplomatinių rėmėjų ir pagalbos teikėjų.

Kelios užsienio valstybių ambasados Pchenjane laikinai užsidarė, nes negali rotuoti darbuotojų ir užtikrinti normalios veiklos.

Pagal šiuo metu galiojančias taisykles, visiems į šalį atvykstantiems asmenims privalomas 30 dienų griežtas karantinas. Diplomatai ir analitikai mano, kad Šiaurės Korėjos sienos gali likti uždarytos iki metų galo.

„Ji neturi pasirinkimo – šalies siena su Kinija turi likti uždaryta, tai neišvengiama“, – sakė Pietų Korėjos valstybinio Nacionalinio susivienijimo instituto Šiaurės Korėjos reikalų skyriaus vadovas Hong Minas.

„Dėl uždarytos sienos su Kinija gali nukentėti ekonomika, tačiau Pchenjano vadovybė, regis, yra nusprendusi, kad siekiant išlaikyti šalies kontrolę yra svarbiau užkirsti kelią koronaviruso protrūkiui“, – sakė jis.

Manoma, kad daugiau kaip 40 proc. iš 25 mln. Šiaurės Korėjos gyventojų susiduria su maisto stygiumi.

Vienas Jungtinių Tautų ekspertas praėjusį mėnesį įspėjo, kad dėl Šiaurės Korėjos pastangų užkirsti kelią koronaviruso protrūkiui ši problema gilėja.