„Žinome apie pranešimus ir kaltinimus dėl pažeidimų per balsavimą, įskaitant spaudimą rinkėjams, balsavimą du kartus, balso slaptumo pažeidimus ir kaltinimus dėl policijos smurto prieš vieną žurnalistą, atvykusį stebėti“ rinkimų, sakė ES atstovas Peteris Stano.

„Tikimės, kad šie pranešimai bus deramai ištirti, nes tai yra rimti kaltinimai“, – kalbėjo jis per spaudos konferenciją Briuselyje.

ES taip pat kritikavo pataisą, pagal kurią Rusijos teisės aktai įgyja viršenybę prieš šalies tarptautinius įsipareigojimus. Rusija tuo gali pasinaudoti pateisindama sprendimą nebesilaikyti pareigos vykdyti tarptautinių teismų nutartis. Ši nuostata taip pat būtų taikoma Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT), kuris šiuo metu yra paskutinė instancija daugeliui rusų.

„Tikimės, kad Rusija, nepaisant bet kokių šios konstitucijos pataisų, laikysis savo tarptautinių įsipareigojimų“, – nurodė P. Stano.

Be kita ko, ES pabrėžė, kad nepripažįsta balsavimo Ukrainai priklausančiame Kryme, kurį aneksavo Rusija.

„Esame įsipareigoję Ukrainos teritoriniam vientisumui ir suverenumui, tad nepripažįstame balsavimo Kryme ir rytinėje Ukrainos dalyje“, – sakė P. Stano.