Dainininkas oromas Hachalu Hundessa buvo nušautas pirmadienį. Jis aktyviai palaikė 2018 metais šalyje vykusius antivyriausybinius protestus, paskatinusius valdžios pasikeitimą.

Po H. Hundessos nužudymo sostinėje Adis Abeboje kilo piktų protestų banga ir buvo susprogdintos trys bombos.

Dainininkas buvo palaidotas ketvirtadienį gimtajame Ambo mieste. Trečiadienį vakare policija pranešė, kad dėl nužudymo buvo suimti trys asmenys.

Šis nusikaltimas dar padidino įtampą Etiopijoje, kurios vyriausybė atidėjo visuotinius rinkimus, šį sprendimą motyvuodama koronaviruso pandemija.

Šalyje toliau blokuojamas internetas ir mobilusis ryšys, o žmogaus teisių organizacijoms reiškia susirūpinimą dėl šių suvaržymų. Dėl tokių valdžios veiksmų „neįmanoma gauti informacijos apie protestų metu žuvusius ir sužeistus žmones“, pažymėjo žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW).

Tarp šią savaitę sulaikytų asmenų yra garsus oromų aktyvistas Jawaras Mohammedas ir daugiau kaip 30 jo šalininkų. Opozicijos veikėjų sulaikymas „gali dar pabloginti nestabilią padėtį“, įspėjo HRW.

Po 2018 metų antivyriausybinių protestų į valdžią atėjusio ministro pirmininko Abiy Ahmedo administracija pradėjo didžiulio masto politines reformas, suteikusias daugiau laisvės politinėje erdvėje. Jos sudarė sąlygas kilti neramumams, kurie anksčiau buvo griežtai slopinami.

Premjeras H. Hundessos nužudymą pavadino „tragedija“ ir paskelbė, kad „mūsų priešai pralaimės“.