„Briuselio IV konferencija dėl Sirijos ir jos dalyvių paskelbti pareiškimai leidžia suprasti, kad Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga... tęsia priešišką politiką Sirijos atžvilgiu“, – nurodoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime, kurį paskelbė valstybinė naujienų agentūra SANA.

„Sirija smerkia tokias konferencijas, kurios laikomos akivaizdžiu kišimusi į Sirijos vidaus reikalus“, – priduriama dokumente.

Per ES ir Jungtinių Tautų antradienį surengtą Briuselio IV konferenciją tarptautiniai donorai įsipareigojo skirti 7,7 mlrd. dolerių, siekdami padėti karo paveiktiems žmonėms šalies viduje ir už jos ribų.

Į konferenciją nebuvo pakviesta nei Sirijos vyriausybė, nei opozicijos atstovai.

Nuo 2011 metų šalį draskantis karas pareikalavo jau daugiau nei 380 tūkst. žmonių gyvybių ir privertė palikti savo namus beveik pusę visų gyventojų.

Sirijos žmonių ateitis „tebelaikoma įkaite ir Europa negali nuo jos nusigręžti“, sakė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.

Per ankstesnę, pernai įvykusią Sirijos donorų konferenciją buvo pažadėta skirti beveik 7 mlrd. dolerių (6,2 mlrd. eurų).

Vėliausi įsipareigojimai buvo prisiimti birželį įsigaliojus naujoms JAV sankcijoms Damaskui, numatančioms kelionių apribojimus ir finansines bausmes visiems, kas turi reikalų su prezidento Basharo al Assado vyriausybe.

Naujausios baudžiamosios priemonės palietė 39 subjektus ir asmenis, įskaitant B. al Asadą ir jo sutuoktinę Asmą.

Vašingtono ir Briuselio 2011 metais įvestos sankcijos apsunkino rimtą ekonominį nuosmukį, per kurį Sirijos svaras pasiekė rekordines žemumas dolerio atžvilgiu juodojoje rinkoje.

Dėl smunkančio kurso staigiai pakilo kainos šalyje, kur, JT duomenimis, devyni iš 10 žmonių šiuo metu gyvena už skurdo ribos.

Trečiadienį sirų URM išplatintame pareiškime teigiama, kad Vakarų valstybės, „įvedusios virtinę sankcijų, turinčių įtakos piliečių gyvenimui ir pragyvenimui... jokiu būdu negali tvirtinti, kad jos siekia padėti Sirijos žmonėms“.