Būtina „daryti spaudimą režimui“ Damaske, kad galėtų prasidėti derybos dėl konflikto užbaigimo, antradienį pareiškė ES užsienio politikos įgaliotinis Josepas Borrellis. ES, anot jo, išlaikys sankcijas Sirijos vyriausybei, kol Damaskas „nenutrauks Sirijos gyventojų engimo ir nepradės derybų“. Taip J. Borrellis kalbėjo Sirijos donorų konferencijos pradžioje.

ES ir JT antradienį rengia tarptautinę Sirijos donorų konferenciją. Dėl koronaviruso pandemijos konferencija vyksta vaizdo ryšiu. Joje dalyvauja 80 vyriausybių ir pilietinės visuomenės organizacijų atstovų iš 60 pasaulio šalių.

„Mes negalime užmiršti humanitarinės šio reikalo pusės“, - pabrėžė J. Borrellis. Milijonai žmonių, anot jo, yra priklausomi nuo humanitarinės pagalbos, daugiau kaip pusė gyventojų dėl konflikto tapo pabėgėliais savo šalyje arba pasitraukė į kaimynines valstybes.

Vien tik ES institucijos šiems ir ateinantiems metams skyrė 2,4 mln. eurų pabėgėliams ir kaimyninių šalių paramai, sakė ES diplomatijos vadovas. Jis paragino tarptautinę bendruomenę būti „dosnia“ donorų konferencijoje. Kiek bus surinkta lėšų, paaiškės antradienio vakarą.

Tai jau ketvirtoji tokia konferencija. Per pastarąjį susitikimą 2019 metų kovą buvo surinkta beveik 7 mlrd. dolerių (6,2 mlrd. eurų), kad būtų pasirūpinta milijonais sirų šalyje ir užsienyje.

Nuo Sirijos pilietinio karo pradžios 2011 metais žuvo daugiau kaip 380 000 žmonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)