Tokį atsiprašymą Belgijos monarchas paskelbė pirmąjį kartą.

„Noriu pareikšti giIiausią užuojautą už praeities žaizdas, kurių skausmas mūsų dienomis yra iš naujo paaitrintas dėl diskriminacijos, tebesančios mūsų visuomenėse“, – sakoma antradienį išsiųstame Philippe'o laiške Kongo DR prezidentui Felixui Tshisekedi šios šalies nepriklausomybės 60-ųjų metinių proga.

Praėjusį mėnesį Jungtinėse Valstijose įvykęs incidentas, kai dėl šiurkščių baltojo policininko veiksmų mirė neginkluotas juodaodis George'as Floydas, Belgijoje vėl pakurstė debatus apie kolonijinę šalies praeitį.

Anot istorikų, dabartinės Kongo DR teritorijoje XIX amžiuje milijonai afrikiečių buvo nužudyti, suluošinti ar mirė nuo ligų dirbdami kaučiukmedžių plantacijose, priklausiusiose Belgijos karaliui Leopoldui II.

Philippe'as savo kalboje karaliaus Leopoldo II nepaminėjo, tačiau sakė, kad to laikotarpio „smurtas ir žiaurumas slegia mūsų kolektyvinę atmintį“.

„Vėlesnis kolonijinis laikotarpis (1908-1960 metai) taip pat sukėlė kančių ir pažeminimų“, – kalbėjo jis.

Philippe'as sakė, kad kovos su visų formų rasizmu, ir pridūrė, jog nori paskatinti šios temos refleksiją, jau pradėtą Belgijos parlamento, kad būtų galima tokius prisiminimus palikti praeityje.

Pastarosiomis savaitėmis Belgijoje protestuotojai ištepė dažais ar nuvertė kelias 1865–1909 metais valdžiusio Leopoldo II statulas. Buvo inicijuota peticija, raginanti pašalinti paminklus šiam monarchui.

Kai kurios institucijos, siekdamos numalšinti visuomenės pyktį, pašalino iš viešųjų erdvių jo biustus ar statulas.