Ką tik paaiškėjo, kad antradienį į laisvę turėjęs išeiti Nikolajus Statkevičius buvo „sulaikytas dėl įtarimų planavus veiksmus, šiurkščiai pažeidžiančius viešąją tvarką. Jis bus laikomas laikino sulaikymo izoliatoriuje“, parašė M. Adamovič pirmadienį vakare savo „Facebook“ paskyroje.

Būtent pagal šį baudžiamojo kodekso straipsnį kaltinami visi asmenys, sulaikyti tiriant vadinamąją „Tichanovskio bylą“.

N. Statkevičius tardymo izoliatoriuje atlieka jam skirtas dvi 15 parų arešto bausmes. Jis buvo sulaikytas gegužės 24 dieną Minske, kai „be atitinkamo miesto Vykdomojo komiteto leidimo“ prie turgaus buvo renkami parašai už pretendentus į Baltarusijos prezidento postą.

Politikas buvo apkaltintas tuo, kad „viešai reiškė savo nepasitenkinimą ir neigiamą požiūrį į valdžią“. N. Statkevičiui atliekant pirmąją 15 parų arešto bausmę, jam buvo skirta dar 15 parų arešto.

Opozicionierius ketino dalyvauti prezidento rinkimuose, tačiau gegužę Centrinė rinkimų komisija atsisakė jį užregistruoti pretendentu, motyvuodama, kad tebegalioja šio politiko teistumas.

2010 metais N. Statkevičius taip pat buvo vienas iš pretendentų į prezidentus, tačiau buvo nuteistas kalėti šešerius metus už „masinių neramumų organizavimą“.

2015 metų rugpjūtį prezidentas Aleksandras Lukašenka suteikė malonę N. Statkevičiui ir kai kuriems kitiems opozicijos aktyvistams, bet jo teistumas lieka galioti dar aštuonerius metus, nes „masinių neramumų“ kurstymas laikomas itin sunkiu nusikaltimu.

Baltarusijos prezidento rinkimai turi įvykti rugpjūčio 9-ąją.

Birželio 18 dieną buvo sulaikytas vienas iš potencialių A. Lukašenkos varžovų rinkimuose – buvęs banko „Belgazprombank“ vadovas Viktoras Babaryka. Jam iškelta baudžiamoji byla.

Už grotų laikomas ir pretendentės į prezidentus Svetlanos Tichanovskajos rinkimų kampanijos štabo vadovas, jos vyras ir populiarus tinklaraštininkas Sergejus Tichanovskis.

Taip pat areštuoti opozicijos politikas Pavelas Severinecas bei daug rinkimų kampanijų aktyvistų ir taikių protesto akcijų dalyvių.