PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sakė, kad virusas užkrės dar daugiau žmonių, jeigu vyriausybės nepradės įgyvendinti tinkamos politikos. Jis toliau ragino „tirti, atsekti, izoliuoti ir karantinuoti“.

Pirmadienį surengtos virtualios trumposios spaudos konferencijos metu dr. T. D. Ghebreyesusas pareiškė: „Visi norime, jog pandemija pasibaigtų. Visi norime toliau normaliai gyventi, bet sunki realybė yra ta, kad pabaigos dar nematyti. Nors nemažai šalių padarė šiokią tokią pažangą, visuotiniu mastu pandemijos plitimas netgi spartėja.“

„Dabar pasaulyje užfiksuota 10 mln. užsikrėtimo atvejų ir pusė milijono mirčių, todėl jeigu neišspręsime virusui plisti padedančių problemų, kurias jau įvardijo PSO, t. y. nacionalinės vienybės ir visuotinio solidarumo stoka bei pasidalijęs pasaulis, blogiausia dar laukia ateityje, – tęsė PSO vadovas. – Man nesmagu tai sakyti, bet, esant tokiai aplinkai ir sąlygoms, bijome blogiausio.“

„Šį virusą galima suvaldyti ir sustabdyti naudojant turimas priemones, ir šalys neturėtų laukti vakcinos kaip išganymo, – tvirtino dr. T. D. Ghebreyesusas ir kaip pavyzdžius nurodė Pietų Korėją, Japoniją ir Vokietiją. – Jeigu kuri nors šalis sako, jog sunku atsekti su užsikrėtusiuoju kontaktavusius asmenis, tai yra nevykęs pasiteisinimas.“

Viruso protrūkiui pasiekus pusės metų ribą, nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 mirus daugiau kaip 500 tūkst. žmonių, o patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičiui viršijus 10 mln., PSO pabrėžė, kad tai momentas iš naujo įsipareigoti kovai už gyvybes.

„Prieš šešis mėnesius niekas iš mūsų negalėjo įsivaizduoti, kaip mūsų pasaulį ir mūsų gyvenimus sujauks šis naujas virusas“, – per virtualią spaudos konferenciją sakė T. A. Ghebreyesusas.

„Nors daug šalių padarė tam tikrą pažangą, pasauliniu mastu pandemija iš tikrųjų greitėja, – pabrėžė jis. – Įtraukti mes visi drauge ir įtraukti ilgam. Ateinančius mėnesius mums reikės dar didesnių sugebėjimo atsigauti, kantrybės, kuklumo ir kilnumo atsargų.“

„Mes jau labai daug praradome, bet negalime prarasti vilties“, – pridūrė T. A. Ghebreyesusas.

Jis taip pat sakė, kad pandemija išryškino geriausius ir blogiausius žmonijos bruožus, ir paminėjo gerumo bei solidarumo apraiškas, bet, taip pat, ir dezinformaciją bei viruso politizavimą.

Tvyrant pasaulinio politinio susiskaldymo ir nesutarimų nacionaliniu lygiu atmosferai, „blogiausia dar tik laukia“, sakė jis ir nurodė: „Apgailestauju tai sakydamas.“

„Esant tokiai aplinkai ir sąlygoms, baiminamės blogiausių [dalykų]", – pažymėjo jis.

PSO vadovas pirmadienį pranešė, kad kitą savaitę į Kiniją bus išsiųsta ekspertų komanda, siekiant išsiaiškinti visame pasaulyje išplitusios koronavirusinės infekcijos COVID-19 kilmę.

„Žinoti viruso šaltinį yra labai, labai svarbu, – pabrėžė PSO vadovas. – Kitą savaitę į Kiniją siunčiame komandą tam ruoštis ir tikimės, kad tai leis mums suprasti, kaip prasidėjo šis virusas.“

Pasaulyje nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 jau mirė daugiau kaip pusė milijono žmonių, rodo naujienų agentūros AFP paskelbti oficialių šaltinių duomenys.

Daugiau kaip du trečdaliai letalinių atvejų užregistruota Jungtinėse Valstijose ir Europoje.

Duomenys, gauti iki sekmadienio 22 val. Grinvičo (pirmadienio 1 val. Lietuvos) laiku, rodo, kad nuo COVID-19 pasaulyje jau mirė 500 390 žmonių. Bendrai užregistruota 10 099 576 užsikrėtimo atvejai.

Daugiausiai letalinių atvejų užregistruota Jungtinėse Valstijose – 125 747. Antroje vietoje yra Brazilija su 57 622 mirties atvejais, trečioje – Jungtinė Karalystė (43 550 mirčių).

Šie duomenys, paremti šalių pareigūnų ir PSO skelbiama informacija, veikiausia neatspindi realaus pandemijos masto, nes daugelyje valstybių tiriami tik rimčiausi atvejai arba testavimas atliekamas ribotu mastu.