Sankcijos yra nukreiptos į Rusijos finansų, energetikos ir gynybos sektorius, taip pat prekes, kurias galima naudoti ir civiliniams, ir kariniams tikslams. Jos yra dalis iš daugybės sankcijų, paskelbtų Rusijai 2014 metais, šiai aneksavus Ukrainos Krymo pusiasalį, ir yra susietos su įsipareigojimais pagal 2015 metų Minsko taikos susitarimą.

„Atsižvelgdami į tai, kad visiškas įgyvendinimas dar nepasiektas, ES lyderiai priėmė politinį sprendimą pratęsti ekonomines sankcijas Rusijai“, – sakoma Europos Vadovų Tarybos pareiškime. Sankcijos, kurios turėjo galioti iki liepos 31-osios, pratęstos iki sausio 31-osios.

Sankcijomis ribojamos Rusijos bankų ir kompanijų galimybės veikti ES kapitalo rinkose ir uždraudžiama finansinė pagalba ar tarpininkavimas Rusijos finansinėms institucijoms. Pagal jas sustabdomas visas gynybos įrangos importas, eksportas ar perdavimai, ribojamos Rusijos galimybės įsigyti kai kurias „ypatingos svarbos“ technologijas, naudojamas naftos gavybai.

Nuo prorusiškų separatistų sukilimo Rytų Ukrainoje pradžios 2014 metais žuvo tūkstančiai žmonių. Įsisiūbavęs konfliktas dar labiau atšaldė Rusijos ir Vakarų santykius.