Prognozės, paskelbtos prasidėjus balsų skaičiavimui, rodo, kad partija „Europos ekologija-Žalieji“ (EELV) turėtų triumfuoti svarbiuose Liono, Bordo ir Strasbūro miestuose, taip pat būti viena iš laimėtojų Lilyje.

Antrasis vietos rinkimų turas surengtas praėjus kiek daugiau nei trims mėnesiams po pirmojo, vykusio kovo 15-ąją. Jį planuota rengti kovo 22 dieną, tačiau teko atidėti dėl koronaviruso pandemijos.

Vyriausybės atstovė spaudai Sibeth Ndiaye išreiškė „nusivylimą“ dėl prasto E. Macrono centristinės partijos “Respublika, pirmyn!” (LREM) pasirodymo. Šią politinę jėgą E. Macronas įkūrė prieš 2017 metų prezidento rinkimus, kuriuose iškovojo pergalę.

Tai pirmas kartas, kai LREM dalyvavo savivaldybių rinkimuose, ir analitikai sako, kad šiai partijai nepavyko įsitvirtinti vietos lygiu.

„Esama vietų..., kur mūsų pasiekti rezultatai dėl mūsų pačių vidaus nesutarimų yra itin nuviliantys“, – sakė S. Ndiaye Prancūzijos televizijai.

Socialistė Anne Hidalgo turėtų nesunkiai užsitikrinti antrą kadenciją Paryžiaus mero poste.

LREM atstovei sostinėje prognozuojama tik trečia vieta. Antra turėtų likti dešiniojo sparno kandidatė Rachida Dati.

A. Hidalgo, žadanti apriboti automobilių eismą Prancūzijos sostinėje, savo pergalės kalboje padėkojo rinkėjams už tai, kad šie pasirinko „kvėpuojantį Paryžių – tokį Paryžių, kuriame malonu gyventi“.

Noras matyti realią aplinkosaugą

Marine Le Pen kraštutinių dešiniųjų partija „Nacionalinis sambūris“ iškovojo pergalę pietiniame Perpinjano mieste. Tai pirmas kartas nuo 1995 metų, kai ultradešinieji užsitikrino valdžią daugiau nei 100 tūkst.gyventojų turinčiame Prancūzijos mieste.

Didžiausias laimėjimas žaliesiems būtų Martine Aubry pašalinimas iš mero posto šiauriniame Lilio mieste. Tačiau šios buvusios ministrės atstovai naujienų agentūrai AFP tvirtino, kad ji dar turi šansų nugalėti.

Tuo tarpu rytiniame Strasbūro mieste EELV kandidatė 39 metų Jeanne Barseghian turėtų iškovoti pergalę prieš LREM vadovaujamą aljansą.

Marselyje aplinkosaugininkė Michele Rubirola su kairiojo sparno aljansu turėtų padaryti galą daugelį metų trukusiam dešiniųjų valdymui šiame mieste.

„Man atrodo, šįvakar triumfavo troškimas matyti realią ir veiksmingą aplinkos apsaugą“, – televizijai TF1 sakė įtakinga EELV figūra, europarlamentaras Yannickas Jadot.

„Žalioji banga“

Savivaldybių rinkimuose beveik 5 tūkst. šalies miestų balsuoti galėjo maždaug 16,5 mln. rinkėjų. Pirmasis vietos rinkimų turas aiškių nugalėtojų neiškėlė.

Pranešama, kad sekmadienį balsuoti atėjo tik du penktadaliai rinkėjų. M. Le Pen tokį mažą rinkėjų aktyvumą pavadino „stebinančiu“, o kraštutinių kairiųjų lyderis Jeanas-Lucas Melenchonas sakė, jog prilygsta „pilietiniam streikui“.

E. Macronas išsakė susirūpinimą dėl menko rinkėjų aktyvumo, tesiekusio maždaug 60 proc., ir pripažino, kad šis balsavimas sukėlė „žaliąją bangą“, nurodė prezidentūra.

Nuo koronaviruso pandemijos smarkiai kentėjusioje Prancūzijoje, kur COVID-19 aukų skaičius artėja prie 30 tūkst., nemaža dalis rinkėjų pyksta ant vyriausybės už tai, kad nebuvo suskubta laiku pasirūpinti apsaugos priemonėmis, tokiomis kaip kaukės.

Per rinkimus buvo reikalaujama, kad rinkėjai dėvėtų kaukes. Žmonės taip pat buvo raginami atsinešti savo rašiklius, siekiant sumažinti užsikrėtimo grėsmę. Daugelis rinkėjų ir rinkimų pareigūnų taip pat buvo užsidėję apsauginius veido skydus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)