Nuversti statulą buvo pamėginta per antirasistinius protestus, šeštadienį pranešė valdžios institucijos.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuris, likus mažiau nei penkiems mėnesiams iki lapkritį vyksiančių prezidento rinkimų, save vaizduoja „įstatymo ir tvarkos“ standartų laikymosi „užtikrintoju“, šeštadienį tviteryje paragino policiją identifikuoti dar daugiau nei tuziną demonstrantų, kurie dalyvavo šioje akcijoje.

Praėjusio pirmadienio vakarą grupė protestuotojų mėgino nugriauti 1865–1869 metais JAV vadovavusio ir už vergovę pasisakiusio buvusio JAV prezidento statulą, stovinčią Lafajeto parke šalia Baltųjų rūmų.

Jie aprišo paminklą virvėmis ir mėgino jį nuversti. Vaizdo medžiagoje matyti, jog keturi asmenys, kurių tapatybės buvo nustatytos, rišo arba traukė virves arba perdavė plaktuką kitam demonstrantui.

Penktadienį šiems keturiems asmenimis, kurių amžius svyruoja nuo 20 iki 47 metų, buvo pateikti kaltinimai dėl „federalinio turto sunaikinimo“. Jiems gresia laisvės atėmimo bausmės iki dešimties metų.

Vienas iš šių asmenų buvo suimtas penktadienį ir į teismą buvo atvesdintas šeštadienį. Kiti trys asmenys buvo įvardinti, tačiau dar nėra sulaikyti, pranešė Vašingtono prokuratūra.

„Šie kaltinimai turėtų tapti perspėjimu kitiems, kurie nuspręs išniekinti statulas ar paminklus, kurie yra mūsų tautos kapitalo dalis: jūsų smurtingas ir nusikalstamas elgesys nebus toleruojamas“, – sakė Kolumbijos apygardos prokuroro pareigas laikinai einantis Michaelas R. Sherwinas.

Jungtines Valstijas yra apėmusi prieš rasizmą nukreiptų protestų banga, kuri kilo po to, kai baltaodis policininkas gegužės 25 dieną Mineapolyje nužudė juodaodį vyrą, keliu devynias minutes spaudęs jam kaklą.

Ši mirtis visoje šalyje išprovokavo masinių neramumų, kurių metu protestuotojai taikėsi ir į kelias statulas, įskaitant konfederatų generolų bei už vergovę pasisakiusių lyderių paminklus.

Antros prezidento kadencijos siekiantis D. Trumpas penktadienį pasirašė vykdomąjį įsaką, kuriuo įsipareigojo griežtinti bausmes memorialus siaubiantiems protestuotojams.