Po kelias dienas trukusių derybų ES pasiuntiniai penktadienį sutarė savo nacionalinėms vyriausybėms siūlyti 14 šalių sąrašą, tačiau jame ir toliau nebus Jungtinių Valstijų, kur ir toliau plinta koronavirusas.

Europos Sąjungai šiuo metu pirmininkaujanti Kroatija valstybių narių paprašė iki šeštadienio 19 val. Lietuvos laiku pateikti savo komentarus, tikėdamasi, kad tuomet 27 valstybės narės galėtų balsuoti šiuo klausimu.

„Konsultacijos vis dar vyksta ir tęsis pirmadienį, – agentūrai AFP sakė vienas šaltinis ES. – Kol kas nesimato, kur mes judame, tačiau pirmininkaujanti šalis vis dar tikisi balsavimą šiuo klausimu surengti pirmadienį.“

Siūlomame „saugiame“ sąraše yra tik 14 šalių: Alžyras, Australija, Kanada, Sakartvelas, Japonija, Juodkalnija, Marokas, Naujoji Zelandija, Ruanda, Serbija, Pietų Korėja, Tailandas, Tunisas ir Urugvajus.

Esminis dalykas yra tas, kad asmenims iš Kinijos būtų leista atvykti tik tuo atveju, jeigu Kinija taip pat leistų atvykti europiečiams.

Nebūtinos kelionės į ES buvo uždraustas kovo viduryje, kuomet, augant pandemijos mastui, valstybės narės be jokio koordinavimo uždarė savo nacionalines sienas. Apribojimus ketinama laipsniškai panaikinti nuo liepos 1 dienos, nes užsikrėtimo atvejų mažėja, bent jau Europoje, ir kai kurios šalys tikisi glaudaus ES koordinavimo šiuo klausimu.

Tačiau ką Briuselis benuspręstų, tai bus tik rekomendacija, nes sienų kontrolė priklauso nacionalinės valdžios kompetencijai. Be to, ribotas skaičius skrydžių į uždraustas šalis ir iš jų vyko ir krizės metu.

Derybos dėl sienų atidarymo užtruko dėl to, jog kai kurios ES narės nori, kad sienos būtų atidarytos tik toms šalims, kur epidemiologinė padėtis yra „panaši ar geresnė“ nei Bendrijoje, kur šimtui tūkstančių gyventojų per pastarąsias dvi savaites teko 16 arba mažiau koronaviruso atvejų.

Pagal tokį kriterijų, asmenims iš Jungtinių Valstijų, Brazilijos ir Kanados ir toliau būtų uždrausta atvykti į ES.

Tačiau su sveikata susiję kriterijai kertasi su geopolitika, nes kai kurios šalys nenori uždrausti atvykti amerikiečiams tuo metu, kai leidžiama atvykti žmonėms iš Kinijos, kur ir prasidėjo pandemija.

Šiuo metu Jungtinės Valstijos yra labiausiai koronaviruso paveikta šalis pasaulyje. Čia nuo viruso jau mirė daugiau nei 125 tūkst. žmonių. Manoma, kad Europa infekcijos piką jau išgyveno.