Toks atlygis, kaip manoma, paskatino Talibano kovotojus pulti JAV pajėgas tuo metu, kai D. Trumpas mėgino išvesti karius ir nutraukti ilgiausiai trunkantį Amerikos karą, įvykdydamas vieną pagrindinių kovotojų reikalavimų.

Pirmasis apie tai penktadienį pranešė amerikiečių laikraštis „The New York Times“, citavęs anoniminius šaltinius. Laikraščio duomenimis, D. Trumpas apie gautą informaciją buvo informuotas kovą, tačiau iki šiol nenusprendė, kaip reaguoti.

Prezidento atstovė spaudai Keili Makenani pareiškė, jog „nei prezidentas, nei viceprezidentas nebuvo informuoti apie tariamus žvalgybinius duomenis dėl rusų atlygio“.

„Kalbame ne apie žvalgybinių duomenų esmę, bet apie „The New York Times“ straipsnio, kuriame klaidingai teigiama, kad prezidentas D. Trumpas buvo informuotas apie šį klausimą, tikslumą“, – pridūrė prezidento atstovė.

Tai leidžia manyti, jog tokie žvalgybiniai duomenys iš tiesų egzistuoja.

Talibanas taip pat paneigė tokią informaciją ir dar kartą pakartojo, jog yra įsipareigojęs laikytis vasarį su Vašingtonu pasirašytos sutarties, kurioje numatomas visų užsienio pajėgų išvedimas iš Afganistano iki ateinančių metų.

Kovotojai taip pat nurodė, jog dėl daugumos mirčių tarp JAV pajėgų yra atsakingi savadarbiai sprogmenys.

„19 metų Islamo emyrato vykdomas džihadas nėra skolingas jokiai žvalgybos tarnybai ar užsienio valstybei“, – Kabule išplatintame pareiškime nurodė Talibanas.

Manoma, jog ši grupė jau daugelį metų gauna žvalgybinių duomenų iš Pakistano. Anksčiau ji taip pat neigė JAV kaltinimus, kad gauna ginklų iš Rusijos.

Rusija taip pat paneigė tokį pranešimą. Jos ambasada Vašingtone tviteryje pareiškė, jog dėl laikraščio „nepagrįstų ir anonimiškų kaltinimų“ „jau buvo sulaukta tiesioginių grasinimų darbuotojų gyvybei“ jos ambasadose Vašingtone ir Londone.

„Nustokite kurti #melagienas, kurios kelia grėsmę gyvybei, @nytimes“, – vėliau parašytoje tviterio žinutėje pareiškė ambasada.

Pati Rusija buvo įsivėlusi į siaubingą karą Afganistane, kur buvusi Sovietų Sąjunga paskutiniaisiais savo gyvavimo metais buvo įklimpusi į žiaurią kovą su Islamo kovotojais, kuriuos tuomet rėmė Vašingtonas.

„The New York Times“ rašo, jog yra kelios teorijos, kodėl Rusija remtų Talibano išpuolius, įskaitant Maskvos norą užtikrinti, kad Vašingtonas ir toliau būtų įklimpęs į šį karą.

Be to, kaip manoma, Rusija gali norėti atkeršyti amerikiečiams už rusų samdinių žūtį Sirijoje, kur Maskva remia prezidentą Bašarą al-Asadą.

„The New York Times“ taip pat rašo, jog Talibano operacijai vadovavo dalinys, žinomas pavadinimu G.R.U., o šis yra kaltinamas dėl serijos tarptautinių incidentų, įskaitant 2018 metų atvejį, kai Britanijoje buvo surengta ataka panaudojant cheminį ginklą. Tuomet vos ne žuvo Rusijoje gimęs dvigubas agentas Sergejus Skripalis.