„Baltarusijos institucijos vykdo visapusišką kitaip manančių asmenų „valymą“, pasitelkdamos represinius įstatymus, kad užgniaužtų kritiką artėjant rinkimams, per kuriuos prezidentas Aleksandras Lukašenka sieks šeštos kadencijos iš eilės“, – pareiškė organizacija.

„Opozicijos kandidatai, jų rėmėjai ir nepriklausoma žiniasklaida susidūrė su savavališkais suėmimais, didelėmis baudomis ir įkalinimu. Dabar aktyviai besireiškiantys socialinės žiniasklaidos priemonėse taip pat tampa persekiotojų taikiniais“, – teigė „Amnesty International“ Baltarusijoje vadovė Aisha Jung.

Organizacijos atstovė taip pakomentavo pranešimus, kad mažiausiai trys garsūs Baltarusijos tinklaraštininkai – Igoris Losikas, Sergejus Petruchinas ir Sergejus Sparišas – ketvirtadienį buvo sulaikyti.

„Esame šokiruoti dėl pastarojo meto suėmimų. Dar bent du populiarūs tinklaraštininkai – Vladimiras Neronskis ir Vladimiras Cyganovičius – jau yra suimti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – pareiškė A. Jung.

„Niekas neturėtų būti baudžiamas už tai, kad internete išreiškia savo nuomonę apie vyriausybę ir jos politiką. Valdžios institucijos turi prisiminti, kad žodžio laisvė yra teisė, o ne nusikaltimas“, – pridūrė A. Jang.

„Amnesty International“ ragina nedelsiant ir besąlygiškai išlaisvinti visus tinklaraštininkus ir nutraukti tebevykstančius žodžio laisvės pažeidimus Baltarusijoje“, – rašoma organizacijos tinklalapyje.

Ten pat nurodoma, kad „per pastarąją parą Baltarusijos institucijos, remdamosi suklastotais kaltinimais, sulaikė populiaraus socialinio tinklo „Telegram“ kanalo „Galvos smegenų Baltarusija“ administratorių Igorį Losiką, „Telegram“ kanalų „Liaudies reporteris“ ir „Youtube-deputatai“ administratorių Sergejų Petruchiną bei naujos opozicinės partijos „Narodnaja Hramada“ steigiamojo komiteto narį Sergejų Sparišą.

Kitas tinklaraštininkas, Vladimiras Cyganovičius, kuriam skirta 15 parų administracinio arešto už dalyvavimą taikioje demonstracijoje, taip pat buvo apkaltintas „grupinių veiksmų, šiurkščiai pažeidžiančių viešąją tvarką“, organizavimu.

Tuo tarpu tinklaraštininkas Vladimiras Neronskis taip pat yra sulaikytas ir kaltinamas tuo pačiu nusikaltimu, taip pat „vyriausybės pareigūnų viešu žeidinėjimu“.

Šiuo metu Baltarusijoje vyksta prezidento rinkimų kampanija. Rinkimai numatyti 2020 metų rugpjūčio 9 dieną.

Birželio 26 dieną Generalinė prokuratūra ir Vidaus reikalų ministerija paragino piliečius "atidžiai ir apgalvotai naudotis savo teisę į žodžio laisvę", įskaitant internetu skelbiamus pareiškimus, ir priminė apie atsakomybę už šmeižtą ir įžeidimus.