Jeigu ši informacija dėl viruso genomo aptikimo Ispanijoje pasitvirtins, tai reikš, kad virusas pasirodė žymiai anksčiau, nei kad manė mokslininkų bendruomenė.

Mokslininkų iš Barselonos komanda, nuo balandžio vidurio tirianti nuotėkų vandens mėginius ir taip bandanti nuspėti galimus ligos protrūkius, nusprendė dėl koronaviruso ištirti ir seniau paimtų mėginių.

Pirmiausia nustatyta, kad virusas Barselonoje jau buvo 2020 metų sausio 15 dieną – likus 41 dienai iki pirmojo oficialaus susirgimo atvejo patvirtinimo. Tuomet nuspręsta patikrinti nuo 2018 metų sausio iki 2019 metų gruodžio imtus mėginius. Tada paaiškėjo, kad viruso genomas aptiktas ir viename iš jų, konkrečiai 2019 metų kovo.

„Mėginyje SARS-CoV-2 kiekis labai mažas, bet ir to pakanka, kad rezultatas būtų teigiamas“, – teigia tyrimui vadovavęs Albertas Boschas.

Šiuo metu Barselonos mokslininkų tyrimo rezultatai perduoti mokslo kolegų vertinimui.

Mokslų daktaras Joanas Ramonas Villalbi iš Ispanijos visuomenės sveikatos asociacijos ir sanitarinės tarnybos „Reuters“ teigia, kad skubėti su galutinėmis išvadomis nevertėtų.

„Kai gaunamas vienas toks rezultatas, neabejotinai norisi daugiau duomenų, daugiau tyrimų, daugiau mėginių, kurie galėtų patvirtinti pirminę hipotezę. Taip pat reikia atmesti laboratorinės klaidos ar metodologinės problemos tikimybę“, – teigia jis.

Ekspertai sako, jog rezultatai gali būti klaidinantys dėl naujojo koronaviruso panašumo į kitas kvėpavimo takų infekcijas.

„Nepaisant visų nuogąstavimų, atvejis tikrai vertas dėmesio ir daugiau tyrimų“, – sako J. R. Villalbi.

Ispanijos virusologų asociacijos pirmininkas A. Boschas sako: jeigu virusas būtų nustatytas anksčiau, atsakas į pandemiją galėjo būti veiksmingesnis. Deja, bet pirmieji atvejai greičiausiai buvo painiojami su paprastu gripu, tad COVID-19, prieš imantis reikiamų priemonių, plito nevaldomai.

Profesorius Gertjanas Medema iš KWR Vandens tyrimų instituto Nyderlanduose, kurio komanda nuotėkų mėginius dėl koronaviruso ėmėsi tirti vasarį, sako, kad Barselonos mokslininkams vertėtų pakartoti tyrimus ir taip įsitikinti, ar tikrai ten aptikta SARS-CoV-2 viruso.

Ispanijoje koronavirusu iš viso susirgo beveik 250 tūkst. žmonių, daugiau nei 28 tūkst. mirė.