Skelbiama, kad dulkės juda iš Afrikos, šiuo metu jos keliauja virš Atlanto vandenyno.

Sekmadienį debesis pasiekė Puerto Riką, paskui uždengė dalį Kubos ir Meksikos teritorijų.

Anot ekspertų, Karibų Gvadalupės ir Martinikos salos šiuo metu patiria stipriausią dulkių audrą per pastaruosius dešimt metų, o Kubos sveikatos apsaugos specialistai perspėja, kad šis stichinis reiškinys gali sukelti kvėpavimo takų ligų paūmėjimą.

Dulkių debesis užkabino ir dalį pietinės Floridos, įskaitant Majamio miestą.

Dulkių debesys ir smėlio audros – gana dažnas pasaulio dykumų regionų reiškinys. Vėjai dulkes ir smėlį neša tolyn – iki 2 tūkst. mln. tonų.

Dulkės ir smėlis laikomi vandenynų ekosistemų maistingųjų medžiagų šaltiniu, tačiau gali nulemti ir meteorologines sąlygas bei kaip reikiant apsunkinti gyvenimą kvėpavimo problemų turintiems asmenims.

Iš Saharos iki Atlanto atkeliaujančios dulkės – gana dažnos viešnios, o jų pasirodymas geriau žinomas kaip Saharos oro sluoksnis. Labiau įsibėgėjus uraganų sezonui, šios dulkės prisideda prie tropinių audrų formavimosi aplinkui Žaliąjį Kyšulį ir Atlanto vidurį.

Per pastarąją savaitę neįprastai didelis dulkių debesis keliavo per Atlantą, paliesdamas Vidurio ir Šiaurės Ameriką. Panašu, kad situacija nesikeis ir savaitgalį.

Palydovų darytose nuotraukose galima pastebėti ir dar vieną didžiulę dulkių sankaupą, iš Saharos keliaujančią per Atlanto vandenyną.

Dalyje Karibų ir Vidurio Amerikos teritorijų artimiausią savaitę prognozuojamas prastas matomumas ir bloga oro kokybė.

Sudėtingiausia situacija dėl dulkių debesies sekmadienį buvo Venesuelos sostinėje Karakase.