Rodydama į virš terasos pakabintą tinklą, vietos gyventoja Kuljira Taechawattanawanna skundžiasi beždžionių terorizmu, kurio įkaitu tapo visas XIII amžiuje įkurtas miestas, rašo france24.com.

„Mes gyvename narve, o beždžionės gyvena už jo ribų. Visur jų ekskrementai, dvokas tiesiog nepakeliamas, ypač per lietų“, – teigia vietos gyventoja.

Bebaimiai primatai karaliauja gatvėse šalia Prang Sam Yod šventyklos, esančios pačiame Lopbūrio centre, stebi aplinką nuo tvorų, niokoja automobilius.

Toks beždžionių elgesys buvo toleruojamas kaip turistus viliojanti atrakcija. Kol neprasidėjo koronaviruso pandemija, atvykėlių mieste buvo apstu, visi jie mielai fotografavosi su drąsiais primatais.

Dabar šalies valdžia ėmėsi beždžionių sterilizacijos programos. Tiesiog neturi kito pasirinkimo, nes koronaviruso pandemija paskatino netikėtų šių gyvūnų elgsenos pokyčių.

Sumažėjus turistų (tai pagrindinis Tailando pajamų šaltinis), išmetama ir mažiau bananų, taigi makakos, stokodamos maisto, darosi vis agresyvesnės. Dar kovą internete išplito filmuota medžiaga, kaip alkanos beždžionės kelia neramumus gatvėse.

Augantis beždžionių skaičius (per trejus metus jų skaičius padvigubėjo iki 6 tūkst.) pastaruoju metu itin trukdo mieste gyvenantiems žmonėms. Kai kuriuose miesto rajonuose žmonėms iš viso nebeliko vietos.

Apleistas kino teatras – makakų būstinė ir savotiškos kapinės. Nugaišusias beždžiones gentainiai guldo kino teatro operatorinėje. Jeigu į pastatą įkelti koją sugalvoja žmogus, jis nedelsiant puolamas.

Netoliese esančios parduotuvės savininkas beždžiones bando atgrasyti tigro iškamša ir krokodilo formos žaislais, tačiau tokia taktika duoda mažai naudos, ir primatai neretai iš jo krautuvės nugvelbia purškiamų dažų.

Panašu, kad nė vienas Lopbūrio gyventojas jau nebeprisimena miesto be beždžionių. Yra manančių, kad primatus į miestą savo laiku pastūmėjo jų gyvenamų vietų gretimame miške naikinimas. Iš pradžių miesto gyventojai natūraliai ėmė maitinti makakas ir taip užkirsti kelią konfliktams. Didžiausia bėda ta, kad beždžionėms prieinami tapę saldūs gazuoti gėrimai, dribsniai, saldumynai ir greitasis maistas paskatino primatus aktyviau daugintis.

„Kuo daugiau ėda, tuo daugiau energijos turi, taigi intensyviau dauginasi“, – konstatuoja Prang Sam Yod šventyklą supančių maldos namų administratorius Pramotas Ketampai.

Makakų gaujų karai sulaukė pareigūnų dėmesio, kurie po trejų metų pertraukos birželį atnaujino primatų sterilizavimo programą.

Laukinės gamtos departamento pareigūnai, pasitelkę vaisius, vilioja beždžiones į narvus ir veža į kliniką, kur jos užmigdomos, sterilizuojamos ir galiausiai pažymimos specialia tatuiruote, nurodančia jų nevaisingumą. Planuojama iki penktadienio sterilizuoti 500 primatų.

Tik šios kampanijos sustabdyti beždžionių populiacijos augimą gali būti per mažai, tad departamentas turi ilgalaikių planų kitoje miesto dalyje įsteigti beždžionių draustinį. Baiminamasi, kad ši mintis sukels aršų vietos gyventojų pasipriešinimą.

„Pirmiausia reikia atlikti minėtoje vietovėje gyvenančių žmonių apklausą. Tai būtų tarsi šiukšlių išvertimas prie jų namų ir klausimas, ar jie tuo patenkinti“, – sako laukinės gamtos išsaugojimo departamento atstovas Narongpornas Daudduemas.

Lopbūryje esančios parduotuvės savininkas Taweesakas Srisaguanas, iškamšomis besiginantis nuo nepageidaujamų lankytojų, sako, kad, nors nuolatinė kova su makakomis ir vargina, jeigu jų nebeliks, beždžionių draugijos jis pasiilgs.

„Esu įpratęs matyti jas šmirinėjančias aplink, žaidžiančias gatvėje. Jeigu jų nebeliks, neabejotinai pasijausiu vienišas“, – sako parduotuvės savininkas.