Teismas trečiadienį vakare nurodė paleisti į laisvę tris iš šių žurnalistų iki kito posėdžio rugsėjo 9 dieną.

Tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF) socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad buvo paleisti portalo „OdaTV“ naujienų direktorius Barisas Terkoglu ir prokurdiško dienraščio „Yeni Yasam“ darbuotojai Ferhatas Celikas bei Aydinas Keseras.

Stambulo teismo teisėjas nurodė, kad du žurnalistai, „OdaTV“ vyriausiasis redaktorius Barisas Pehlivanas ir reporterė Hulya Kilinc, turi liti kalėjime.

Vienas kaltinamų žurnalistų yra užsienyje ir teisiamas už akių, o vienas valstybės tarnautojas teismo laukia laisvėje.

Aštuoni atsakovai kaltinami „atskleidę informaciją, kuri privalo likti slapta dėl valstybės saugumo priežasčių“, taip pat „informaciją, susijusią su žvalgybine veikla“, pranešė oficialioji Anatolijos naujienų agentūra. Atsakovams gresia įkalinimas iki 20 metų.

B. Terkoglu ir H. Kilinc buvo areštuoti po kovo mėnesį jų naujienų portale paskelbto straipsnio apie tylias turkų karininko, kaip teigta, žuvusio Libijoje, laidotuves Manisoje Vakarų Turkijoje.

Turkija pastaraisiais mėnesiais padeda Jungtinių Tautų pripažįstamai vyriausybei Tripolyje, atsiųsdama karinių patarėjų, dronų ir oro gynybos sistemų Libijos rytus kontroliuojančio maršalo Khalifos Haftaro puolimui atremti.

„Neatskleidžiau nei [žuvusio agento], nei jo šeimos ar kitų agentų tapatybės“, – trečiadienį teismui sakė tą straipsnį parašiusi H. Kilinc.

„Tik dirbau savo darbą kaip žurnalistė“, – pridūrė ji.

B. Terkoglu 2011–2012 metais 19 mėnesių praleido už grotų apkaltintas dalyvavimu įtariamame sąmoksle nuversti vyriausybę. Vėliau jis buvo paleistas su daugeliu kitų, o ta byla žlugo.

„Yeni Yasam“ žurnalistai yra kaltinami vasarį paskelbtuose straipsniuose atskleidę informacijos apie Turkijos karinę veiklą Libijoje, nurodė JAV nevyriausybinė organizacija „Committee to Protect Journalists“.

Teisių gynimo grupės nuolat kaltina Turkiją spaudos laisvės pažeidimais: žurnalistų areštais ir žiniasklaidos organizacijų uždarymais.

RSF sudarytame Pasaulio spaudos laisvės indekse Turkija užima 154 vietą tarp 180 valstybių.

Kaip nurodo spaudos laisvės organizacija P24, Turkijoje šiuo metu už grotų yra 96 žurnalistai, kurių daugelis buvo areštuoti taikant griežtas priemones po nesėkmingo 2016 metų bandymo įvykdyti valstybės perversmą.