Nors skaičiai išreiškia tai, ko neįmanoma aprašyti žodžiais, niekada neturėtume pamiršti, kad už jų slypi žmonės, kurių kiekvienas turi savo unikalią istoriją. Niekada nepamiršime baimės, nerimo, skausmo ir rūpesčių, kuriuos pastaraisiais mėnesiais patyrė Europos piliečiai – mūsų vaikai, vyresnio amžiaus žmonės, sveikatos priežiūros darbuotojai, mūsų šeimos nariai, draugai, kaimynai. Neliko nė vieno, kurio nebūtų palietusi koronaviruso sukelta krizė.

COVID-19 visiems tapo tokiu pasauliniu iššūkiu, kuriam neprilygsta jokia kita mūsų laikų visuomenės sveikatos krizė. Per mažiau nei 6 mėnesius šis virusas mums negailestingai parodė, kokį poveikį sveikata daro mūsų gyvenimui, ekonomikai, bendruomenėms – beveik visiems mūsų kasdienio gyvenimo aspektams.

Nors vis dar esame pandemijos įkarštyje, tačiau pamažu pradedame atsigauti ir žvelgiame į ateitį – grįžtame prie mūsų laukiančios naujos kasdienybės.
Tačiau net ir sudėtingiausi iššūkiai suteikia naujų galimybių.

Kaip ir anksčiau, Europa iš šios krizės pasimokys. Jei tai pasikartotų, turėtume būti pasirengę geriau. Norime, kad mūsų sveikatos priežiūros darbuotojai daugiau niekada nebeturėtų rinktis, kuriam pacientui skirti gelbėjimo priemones.

Norime, kad valstybės narės daugiau nebeuždarytų sienų, užkirsdamos kelią kitoms šalims gauti svarbiausių vaistų ar apsaugos priemonių. Norime, kad regionams ar šalims netektų tokios didelės naštos, kad jie nepajėgtų tinkamai rūpintis visais, kuriems reikia pagalbos, o kitoje sienos pusėje ligoninių lovos būtų tuščios.

Iš Europos mūsų piliečiai tikisi daugiau. Ir pagrįstai! Šį reikalavimą išgirdome ir aiškiai supratome.

Mūsų atsakas – nauja programa „ES – sveikatos labui“, kuria atveriamas naujas ES sveikatos politikos skyrius. Įgyvendindami programą „ES – sveikatos labui“ užtikrinsime, kad ateityje būtume geriau pasirengę apsaugoti Europos piliečius kilus sveikatos krizėms ir geriau jais rūpintis.

Tai yra plačiausio užmojo ES sveikatos programa, pagal kurią finansiniai ištekliai buvo padidinti 2000 proc. Pagal ją aiškiai siekiama, kad sveikata taptų vienu iš svarbiausių ES prioritetų.

Tai drąsi, plataus užmojo tikslų siekianti ir į ateitį po COVID-19 žvelgianti Europos Sąjunga.
Skaičiai iškalbingi: 9,4 mlrd. EUR. Jei mes per COVID-19 pandemiją ko nors išmokome, tai to, kad atėjo metas iš esmės pakeisti požiūrį į sveikatą ir į tai, kaip mes į ją investuojame.

Pirmą kartą ES galės sutelkti medicinos reikmenų ir sveikatos priežiūros darbuotojų (įskaitant oro transportu atvykstančius gydytojus) rezervą. Krizės metu reikmenis ir darbuotojus bus galima nuskraidinti ten, kur jų labiausiai reikia.

Įgyvendindami programą „ES – sveikatos labui“ sieksime užtikrinti, kad prireikus visada būtų galima gauti įperkamos ir novatoriškos apsaugos įrangos, vaistų ir medicinos priemonių.

COVID-19 parodė, kad Europa turi skirti daugiau dėmesio sveikatai ir gebėti geriau reaguoti į epidemijas bei nenumatytas grėsmes sveikatai, tačiau ši nauja programa nėra vien tik atsakas į pandemiją. Programa „ES – sveikatos labui“ taip pat padės įgyvendinti Europos kovos su vėžiu planą – naują plataus užmojo Europos farmacijos strategiją, kuria siekiama užtikrinti, kad visiems būtų prieinami įperkami vaistai, pagerinti sąlygas retosiomis ligomis sergantiems pacientams ir psichikos sveikatos problemų turintiems asmenims, taip pat spręsti su skiepijimu ir atsparumu antimikrobinėms medžiagoms susijusias problemas.

Ši pandemija parodė, kad, smogus sveikatos krizei, dirbdami atskirai kenkiame savo interesams.

Solidarumas gelbsti gyvybes. Sveikata yra ir liks valstybių narių kompetencija, tačiau mūsų piliečiai nori, kad šioje srityje ES atliktų aktyvų vaidmenį. Ir ji tai darys.