Premjero Uchnaagijno Churelsucho Mongolijos liaudies partijos (MLP) dabar laukia uždavinys paremti ekonomiką, verslui išgyvenant sunkius laikus dėl viruso stabdymo priemonių ir uždarytų sienų.

MLP turės 63 iš 76 vietų parlamente – dviem mažiau nei iki šiol, bet vis tiek reiškiančias didžiulę persvarą ir galimybę netrikdomai valdyti 3 mln. gyventojų turinčią šalį, įsiterpusią tarp Rusijos ir Kinijos.

Opozicinė Demokratų partija gavo 10 vietų, rodo rezultatai, gauti suskaičiavus 99 proc. trečiadienio rinkimų balsų.

Likusios vietos atiteko vienam nepriklausomam kandidatui ir dviejų naujų partijų kandidatams. Rinkimų komisija rezultatus turi patvirtinti vėliau ketvirtadienį.

„Rinkėjai, akivaizdu, apdovanojo valdančiąją partiją už vyriausybės darbą sprendžiant koronaviruso krizę ir išreiškė pasitikėjimą premjero U. Churelsucho vadovavimu“, – naujienų agentūrai AFP sakė Nielsas Hegewischas iš Vokietijos ne pelno fondo „Friedrich-Ebert-Stiftung“.

„Akivaizdu, kad tokio masto pergalė susijusi su didele atsakomybe. Ekonomiškai Mongolijos laukia sunkūs laikai“, – sakė jis.

Nors šalis turi daug gamtinių išteklių, jos ekonomika yra silpna; 2017 metais jai reikėjo 5,5 mlrd. dolerių (4,88 mlrd. eurų) finansinės paramos iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF).

Įsišaknijusi korupcija, apie 23 mlrd. JAV dolerių (20 mlrd. eurų) valstybės skola, dvigubai viršijanti šalies metinį bendrąjį vidaus produktą ir bendras pasaulį apėmusios koronaviruso pandemijos poveikis taip pat yra reikšmingi ekonomikos stabdžiai.

Stabdydama pandemiją vyriausybė anksti uždarė kavines, restoranus ir barus. Mokyklos taip pat yra uždarytos nuo sausio.

Anglių eksportas pirmuosius penkis šių metų mėnesius sumažėjo daugiau kaip perpus iki 6,2 mln. t, palyginti su tuo pačiu 2019 metų periodu. Tai įvyko dėl sumažėjusių paklausos ir kainos, taip pat dėl sienų uždarymo jau sausį, siekiant, kad praeitų metų pabaigoje Kinijoje pirmąkart aptiktas naujasis koronavirusas neišplistų šalies teritorijoje.

Pastaraisiais metais Mongolijoje kilo virtinė korupcijos skandalų ir didėjo susirūpinimas kyšininkavimu šioje jaunoje demokratijoje, iki 1990-ųjų dešimtmečius buvusioje Sovietų Sąjungos palydove.

Nors kai kas ragino dėl pandemijos rinkimus atidėti, juose balsavo trys ketvirtadaliai iš 2 mln. tokią teisę turinčių mongolų.