A. Merkel E. Macroną priims vyriausybės Mezebergo rezidencijoje į šiaurę nuo sostinės. Po derybų planuojama spaudos konferencija ir darbo vakarienė.

Vokietijai rengiantis perimti pirmininkavimą ES, „šis susitikimas atspindi jų bendrą troškimą glaudžiai koordinuoti [veiksmus] tarp Prancūzijos ir Vokietijos po gegužės 18-osios iniciatyvos“, sakoma Eliziejaus rūmų pranešime.

Gegužės 18-ąją Prancūzija ir Vokietija pasiūlė 500 mlrd. eurų planą padėti Europai pakilti po didelio ekonomikos nuosmukio dėl koronaviruso epidemijos.

Pasiūlyme numatoma teikti subsidijas iš ES pasiskolintų pinigų šalims, kurioms sunkiausia atsitiesti po koronaviruso krizės.

Pasiūlymas bus svarstomas Europos viršūnių susitikime Briuselyje kitą mėnesį; jam turi pritarti visos ES narės. Kai kurios šalys – Nyderlandai, Austrija, Danija ir Švedija – reikalauja, kad pagalba būtų teikiama paskolų, o ne subsidijų forma ir griežtomis sąlygomis.

E. Macronas šiuo klausimu antradienį kalbėjosi su olandų premjeru Marku Rutte. Prancūzijos prezidentūra nurodė, kad susitikimas „sudarė sąlygas padaryti pažangą“.

Pranešime sakoma, kad E. Macronas prieš liepos 17-osios ir 18-osios viršūnių susitikimą Briuselyje surengs ir daugiau dvišalių susitikimų su partneriais Europoje.

A. Merkel ir E. Macronas anksčiau Mezeberge buvo susitikę 2018 metais, kai paskelbė „Mezebergo deklaraciją“, kuria pasiūlė bendrą biudžetą euro zonai. Pasiūlymui tuomet taip pat nepritarė Nyderlandai.

Prancūzija ir Vokietija – ES vienybės varikliai – sudaro kone pusę euro zonos ekonomikos ir jų kompromisas paprastai nuveda prie 19 bendrosios valiutos zonos šalių sutarimo.