Šią informaciją pranešė greitųjų žinučių platformos „Telegram“ kanalas „Pul Pervovo“.

Prezidentas pasiūlė oponentams, jeigu turi kokių nors problemų, jas išvardyti ir pabrėžė, jog be jo ir Baltarusijos vyriausybės jų niekas neišspręs, informuoja inforesist.org.

„Tai jūs ant marškinėlių užrašėte „Saša 3 proc.“ Bet ar tikrai tikite, kad prezidento populiarumas siekia vos 3 proc.? Net šioje alternatyvioje kompanijoje aš surinksiu daugiau ne tris. Todėl nereikia mūsų erzinti. Ir niekada neįžeidinėkite“, – pareiškė A. Lukašenka.

Jo manymu, niekur neleidžiama įžeidinėti žmones.

„Ūsuotasis tarakonas“, dar kažkokie negražūs žodžiai. Aš juk nė vieno iš jūsų asmeniškai neįžeidžiau“, – dėstė prezidentas.

Delfi primena, kad baltarusių vaizdo tinklaraštininkas Sergejus Tichanovskis prieš rugpjūčio rinkimus paskatino naują judėjimą, kuriuo siekiama, kad Baltarusijos lyderis A. Lukašenka nebebūtų perrinktas dar vienai kadencijai.

Kampanija prieš A. Lukašenką, kuris šaliai vadovauja nuo 1994-ųjų, padidino visuomenės susidomėjimą rinkimais, kurie Baltarusijoje dažnai tėra formalumas.

Be to, dėl jos buvo iškelta byla 41-erių S. Tichanovskiui, kuriam gresia kalėjimo bausmė. Jis išpopuliarėjo sukūręs „Youtube“ kanalą „Strana dlia žizni“ („Šalis gyvenimui“), kuris turi apie 230 tūkst. prenumeratorių.

Šiame kanale S. Tichanovskis kelia vaizdo įrašus apie korupciją, teismų sistemą ir policijos piktnaudžiavimą Baltarusijoje. Jis taip pat sugalvojo naują įžeidimą A. Lukašenkai, pavadinęs prezidentą „tarakonu“.

„Jau 26 metai, kaip diktatorius valdo šalį nusikalstama nekompetencija ir aplaidumu“, – sakė S. Tichanovskis gegužės 7-osios vaizdo įraše, kurį nufilmavo metus keliavęs po šalį ir bendravęs su paprastais žmonėmis.

„2020-ieji – pokyčių metai, stop tarakonui!“ – pareiškė jis.

Tačiau jam nepavyko pateikti dokumentų, kad būtų užregistruotas kandidatu į prezidentus, nes praėjusio mėnesio pradžioje jis buvo sulaikytas už dalyvavimą nesankcionuotame proteste.

Praėjusį mėnesį šalies Centrinė rinkimų komisija (CRK) atsisakė įregistruoti iniciatyvinę grupę, kuri galėtų iškelti S. Tichanovskio kandidatūrą į prezidentus.

Tačiau CRK įregistravo S. Tichanovskio sutuoktinės Svetlanos Tichanovskajos iniciatyvinę grupę. Ji sako jau surinkusi 100 tūkst. parašų, kurie leistų jai dalyvauti rugpjūčio 9-osios rinkimuose.

Penktadienio vakarą, baigiantis terminui, iki kurio kandidatai į prezidento postą galėjo rinkti savo šalininkų parašus, saugumo pajėgos per opozicijos šalininkų piketus sulaikė mažiausiai 140 žmonių, iš jų 80 – Minske, informavo Baltarusijoje neįregistruota žmogaus teisių organizacija „Viasna“.

Sostinėje ir kituose miestuose buvo surengta piketų, skirtų pademonstruoti palaikymą kandidatams, siekiantiems per rugpjūčio 9 dieną vyksiančius prezidento rinkimus varžytis su autoritariniu valstybės vadovu Aleksandru Lukašenka.

Civilius drabužius vilkę riaušių milicijos OMON pareigūnai per tuos renginius sulaikė dešimtis dalyvių; tarp jų buvo „Reuters“, naujienų portalų TUT.by ir Onliner.by bei kitų žiniasklaidos priemonių žurnalistų.

Be Minsko, demonstracijų buvo surengta Breste, Gomelyje, Vitebske, Gardine, Mogiliave, Žlobine, Lydoje, Babruiske, Salihorske, Baranovičiuose, Maladečinoje, Rečycoje ir kituose Baltarusijos miestuose.

Kaip socialiniuose tinkluose teigė liudininkai, regionuose buvo blokuojamos ištisos gatvės, jose budėjo gretomis išsirikiavę OMON pareigūnai.

Penktadienis buvo paskutinioji diena, kai kandidatai galėjo rinkti savo šalininkų parašus. Pagal Baltarusijos įstatymus, parašų rinkimo piketai gali būti rengiami neturint valdžios leidimo. Tarp prezidento postą siekiančių A. Lukašenkos kritikų daugiausia parašų surinko buvęs bankininkas Viktoras Babaryka.

V. Babaryka, jo sūnus ir virtinė kitų opozicijos veikėjų, įskaitant politiką Nikolajų Statkevičių ir populiarų tinklaraštininką S. Tichanovskį, pastaruoju metu buvo areštuoti.

JAV ambasada Minske šeštadienį paragino Baltarusiją paleisti visus prezidento rinkimų kampanijos piketų dalyvius, šalies saugumo pajėgoms išvakarėse visoje šalyje sulaikius dešimtis aktyvistų ir žurnalistų.

Anksčiau panašų raginimą išsakė Jungtinės Karalystės ambasada Minske.