Tradicinį karinės galios demonstravimą V. Putinas rengia likus vos kelioms dienoms iki referendumo, kuriame bus balsuojama dėl Konstitucijos reformos, įgalinsiančios V. Putiną likti poste iki 2036 metų. Referendumas numatytas liepos 1 d.

Praėjusią savaitę, likus kelioms dienoms iki Maskvoje vyksiančio atidėto Pergalės dienos karinio parado, PSO perspėjo Rusiją, kad dėl masinių renginių kyla koronaviruso plitimo grėsmė.

Masiniai renginiai kelia „paūmėjusio plitimo riziką“, spaudos konferencijoje, skirtoje aptarti COVID-19 protrūkį Rusijoje, sakė PSO atstovė Catherine Smallwood.

Rusijoje užregistruota apie 600 tūkst. COVID-19 atvejų ir per 8000 mirčių nuo šios ligos. Pagal COVID-19 atvejų skaičių Rusija yra trečia pasaulyje po Jungtinių Valstijų ir Brazilijos.

PSO atstovė Rusijoje Melita Vujnovič teigė, kad Rusijoje COVID-19 testai atlikti 11 proc. populiacijos, todėl esą matomas tikrasis koronaviruso protrūkio mastas šalyje.

Pats V. Putinas, panašu, bando visais būdais išvengti užkrato.

Kaip skelbė „Bloomberg“, Antrojo pasaulinio karo veteranai, atrinkti sėdėti šalia jo Raudonojoje aikštėje vyksiančiame kariniame parade, buvo laikomi sanatorijoje, bandant apsaugoti prezidentą nuo koronaviruso.

Beveik 80 veteranų dviem savaitėms buvo nugabenti į Pamaskvėje esančią sanatoriją, kur turėjo gyventi iki birželio 24 d. parado, pranešė du pareigūnai, turintys informacijos apie šį pasirengimą, bet dėl slaptumo pageidavę likti anonimais.

Sprendimas karantinuoti senyvus pensininkus atspindi griežtumą priemonių, kurias įgyvendina valdininkai, siekdami apsaugoti V. Putiną nuo koronaviruso, jau užkrėtusio kelis aukšto rango asmenis, įskaitant ministrą pirmininką Michailą Mišustiną ir Kremliaus atstovą spaudai Dmitrijų Peskovą.

Pandemijos metu V. Putinas didžiąją laiko dalį leido izoliacijoje savo rezidencijoje Pamaskvėje.

Pareigūnai, lankantys V. Putiną namuose arba Kremliuje, privalo praeiti pro specialius vartus, kurie lankytojus nuo galvos iki kojų apipurškia dezinfekavimo skysčiu.

Kasmet Maskvoje ir kituose šalies miestuose organizuojami pompastika dvelkiantys gegužės 9-osios paradai, kurių tikslas – pademonstruoti karinę Maskvos jėgą, skelbia „Financial Times“.

Nepaisydamas pandemijos V. Putinas planuoja liepos pabaigoje surengti ir Nemirtingojo pulko akciją, kurios metu 10 mln. žmonių visoje Rusijoje žygiuoja, laikydami kare kovojusių giminaičių portretus.

Maskvos meras Sergejus Sobianinas paragino gyventojus neiti į šių metų paradą, kuris dėl šiemet susiklosčiusių aplinkybių tebus menkas įprastos pompastikos atspindys.

Keli aukštas pareigas užimantys svečiai iš užsienio, pavyzdžiui, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas, kurie turėjo kartu su V. Putinu stebėti paradą nuo Leninio mauzoliejaus, renginyje nebedalyvaus.

Analitikai sako, kad sprendimas surengti paradą vos tik atšaukus karantiną priimtas siekiant prieš balsavimą sužadinti patriotinius gyventojų jausmus.

Šiuo metu V. Putinui kaip niekad reikia tokių priemonių. Šešerius metus iš eilės smunkantys gyvenimo standartai ir gyventojų pyktis dėl netolygaus Kremliaus reagavimo į pandemiją rekordiškai sumažino jo reitingus.

Maskvoje – Putino karinis paradas

Šio mėnesio pradžioje nepriklausomo Levados centro paskelbtos apklausos duomenimis, Konstitucines pataisas palaiko vos 44 proc. Rusijos gyventojų.

„Išpūsta pergalė „Didžiajame patriotiniame kare“ ir kiti mitai bei legendos apie Rusiją yra išskirtinis V. Putino eros bruožas, tačiau tai tik dalis diskurso. Taip pat buvo pabrėžiamas gyvenimo kokybės paprastiems žmonėms gerinimas, įvestas stabilumo kultas“, – sako Marcas Galeotti, kuris yra Londono universiteto Slavų ir Rytų Europos studijų centro garbės profesorius.

Vis dėlto, kai metai po metų ekonomika vis smuko, mažėjo ir V. Putino reitingai, pridūrė M. Galeotti.
„Faktas, kad balsavimas rengiamas dabar, parodo, jog Kremlius nesitiki, kad per likusią metų dalį padėtis pagerės“, – sako jis.

Rusijos Gynybos ministerija šią savaitę pranešė, kad Pergalės dienos renginiai numatyti 28 miestuose, tačiau keliuose iš jų, kaip ir Maskvoje, technika ir kariuomenė bus demonstruojama tuščiose gatvėse.

„Jiems nurodyta laikytis Covid iššauktų apribojimų, tačiau nesuteikta jokių papildomų įgaliojimų ar lėšų, taip pat nesumažinti ir reikalavimai, – sako M. Galeotti. – Jie tai vertina kaip V. Putino mėginimą išsisukti nuo atsakomybės.“