San Martino ligoninės Infekcinių ligų skyriaus vadovas dr. Matteo Bassetti sakė, jog virusas, regis, pasidarė mažiau užkrečiamas, galbūt dėl genetinių mutacijų, pranešė laikraštis „Sunday Telegraph“.

„Man susidarė įspūdis, kad viruso stiprumas keičiasi, – laikraščiui pasakojo jis. – Kovo mėnesį ir balandžio pradžioje situacija buvo visiškai kitokia. Žmonės atvykdavo į ligoninės priimamąjį sirgdami labai sunkiai suvaldoma koronaviruso infekcijos forma, jiems reikėdavo papildomo deguonies ir plaučių ventiliavimo aparatų. Kai kuriems iš jų pasireikšdavo plaučių uždegimas.“

Bet praėjusį mėnesį „viskas kardinaliai pasikeitė“.

„Koronavirusas kovo ir balandžio mėnesiais buvo tarytum agresyvus tigras, o pastaruoju metu elgiasi kaip laukinė katė, – pareiškė dr. M. Bassetti. – Dabar net pagyvenusieji 80-ies ar 90-ies metų amžiaus pacientai sėdi lovoje ir kvėpuoja be jokios papildomos įrangos. Anksčiau tokie ligoniai mirdavo per dvi tris paras.“

Gydytojo teigimu, viena iš viruso silpnėjimo priežasčių gali būti mutacijos stengiantis prisitaikyti prie socialinio atsiribojimo priemonių.

„Manau, kad virusas mutavo, nes mūsų imuninė sistema reaguoja į virusą, ir jo titras sumažėjo dėl karantino, apsauginių kaukių dėvėjimo ir socialinio atsiribojimo, – aiškino dr. M. Bassetti. – Tiesa, vis tiek turime pademonstruoti, kodėl koronavirusas pasikeitė.“

Tikėtina, jog virusas išnyks mokslininkams nespėjus sukurti vakcinos, mano italas.

„Užsikrečia vis mažiau ir mažiau žmonių, todėl virusas gali išnykti“, – sakė gydytojas.

Visgi kitas ekspertas nebuvo tokios optimistiškos nuomonės apie greitą viruso išnykimą ir nurodė, kad tam gali prireikti ne vienerių metų, informavo laikraštis.

„Nemanau, jog jis išnyks taip greitai, – sakė Jungtinės Karalystės Ekseterio universiteto Medicinos fakulteto dėstytojas dr. Bharatas Pankhania. – Žinoma, išnyks, jei negalės nieko užkrėsti. Turėdami veiksmingą vakciną, galėsime su koronavirusu padaryti tą patį, ką padarėme su raupais, bet kadangi jis yra toks užkrečiamas ir taip plačiai išplitęs, savaime neišnyks labai ilgai.“

Delfi primena, kad birželio pradžioje kilo skandalas dėl vieno mokslininko teiginių apie koronavirusą.

Garsiausi mokslininkai, sveikatos apsaugos pareigūnai ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) tuomet skubėjo užginčyti įtakingo italų gydytojo pareiškimus, kad naujojo koronaviruso Italijoje nebėra.

„Tikrovėje šio viruso Italijoje kliniškai nebėra“, – sakė Alberto Zangrillo, vadovaujantis Milano Šv. Rapolo ligoninei.

„Pastarųjų 10 dienų ėminiai parodė be galo mažą viruso kiekį, palyginti su [ėminiais] prieš mėnesį ar du“, – sakė jis sekmadienio interviu televizijai RAI.

„Kas nors turi prisiimti atsakomybę už šalies terorizavimą“, – pridūrė A. Zangrillo.

Milanas yra šiaurinio Lombardijos regiono sostinė, kurią COVID-19 protrūkis Italijoje paveikė labiausiai.

Keli specialistai Italijoje ir užsienyje iškart paprieštaravo A. Zangrillo komentarams.

Dr. Oscaras MacLeanas iš Medicininių tyrimų tarybos (MRC) ir Glazgo universiteto Virusų tyrimų centro sakė, kad A. Zangrillo pareiškimų „neparemia jokia mokslinė literatūra“, be to, jie „atrodo gana neįtikimi genetiniu pagrindu“.

Profesorius Martinas Hibberdas iš Londono Higienos ir atogrąžų medicinos mokyklos sakė: „Esant situacijai, kai sunkių atvejų skaičius mažėja, gali atsirasti laiko pradėti stebėti žmones su mažiau sunkiais simptomais, ir susidaro įspūdis, kad virusas keičiasi.“

PSO taip pat pabrėžė, kad naujasis koronavirusas staiga netapo mažiau patogeniškas.

„Turime būti atsargūs: tai vis dar yra virusas žudikas“, – žurnalistams sakė PSO ekstremalių situacijų direktorius Michaelas Ryanas.

„Turime būti itin atsargūs, kad nesukurtume jausmo, jog virusas staiga savo valia nutarė būti mažiau patogeniškas. Taip tikrai nėra“, – per virtualią spaudos konferenciją pabrėžė M. Ryanas, turintis epidemiologo darbo patirties.

Italijos nacionalinės sveikatos tarybos vadovas Franco Locatelli sakė, kad jį „suglumino“ A. Zangrillo komentarai.

„Pakanka pažiūrėti į naujų, kasdien patvirtinamų pozityvių (užsikrėtimo) atvejų skaičių, kad pamatytum išlikusią naujojo koronaviruso cirkuliaciją Italijoje“, – sakė jis.

Prestižinio Spallanzani infekcinių ligų instituto Romoje direktorius Giuseppe Ippolito taip pat sakė, jog nėra mokslinių įrodymų, kad virusas mutavo ar kad pasikeitė jo poveikis.

Italijos nacionalinis sveikatos institutas (ISS), vertindamas sveikatos padėtį šalyje, penktadienį atkreipė dėmesį į praeitą savaitę pastebėtus „nerimą keliančius ženklus“, ypač po dviejų Romoje užfiksuotų koronavirusinės infekcijos protrūkių, ir paragino išlaikyti atsargumą.

Savo savaitinėje ataskaitoje institutas teigė, kad padėtis iš esmės yra teigiama, visgi virusas paplito gana smarkiai.

„Kai kuriuose regionuose ir toliau pranešama apie daugybę naujų COVID-19 infekcijos atvejų“, – teigė institutas antrosios birželio savaitės apžvalgai skirtame pranešime.

Lacijaus regione, kuriame įsikūrusi ir šalies sostinė Roma, užsikrėtimų skaičius viršijo epidemijos epicentru tapusiame Lombardijos regione užfiksuotą užsikrėtimų skaičių.

Praėjusią savaitę Romoje buvo nustatyti du protrūkiai, tačiau sveikatos apsaugos pareigūnai teigia, kad padėtis „kontroliuojama“. Vienas protrūkis užfiksuotas nelegaliai užimtame pastate darbininkų rajone, kitas – ligoninėje.

„Ši padėtis turėtų paskatinti išlikti atsargius, nes ji rodo, kad tam tikrose šalies vietose viruso plitimo galimybė vis dar yra didelė“, – sakoma pranešime.

Italijoje koronavirusinės infekcijos pandemija nusinešė daugiau nei 34 500 žmonių gyvybes nuo tada, kai pirmasis užsikrėtimo atvejis buvo užfiksuotas Lombardijos Kodonjo mieste.

Tai buvo pirmasis už Kinijos ribų užfiksuotas infekcijos atvejis. Šioje šalyje ligos protrūkis prasidėjo 2019 metų gruodžio mėnesį.

Regis, Italijai galiausiai pavyko suvaldyti protrūkį – šiuo metu užregistruojama po kelias dešimtis koronavirusinės infekcijos sukeltų mirčių per dieną, užsikrėtimų skaičius taip pat sumažėjo.