„Nepritariame jokiam užsienio kišimuisi į šį reikalą“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos Europos reikalų departamento generalinis direktorius Wang Lutongas.

Jis pridūrė, kad Kinija savo poziciją aiškiai išdėstė per prezidento Xi Jinpingo ir ES aukščiausio rango pareigūnų pirmadienio virtualų susitikimą.

Europos Sąjunga pirmadienį perspėjo Kiniją, jog jai gresia „labai neigiamos pasekmės“, jeigu bus toliau stengiamasi prastumti naująjį Honkongo saugumo įstatymą.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis aukščiausio rango Kinijos lyderiams išreiškė savo „itin gilų susirūpinimą“ dėl naujojo įstatymo, anot kritikų, suvaržysiančio vieno iš pasaulio finansų centrų autonomiją ir laisvę.

Ši griežto tono žinia, perduota per vaizdo konferenciją su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu ir premjeru Li Keqiangu (Li Kečiangu), papildė dėl padėties Honkonge sunerimusių tarptautinių balsų chorą.

U. von der Leyen sakė, kad ES aiškiai pasakė Kinijai esanti įsitikinusi, jog nacionalinio saugumo įstatymo įvedimas pažeidžia Pekino tarptautinius įsipareigojimus.

Pekinas įsipareigojo laikytis principo „viena šalis, dvi sistemos“ prieš Jungtinei Karalystei grąžinant Kinijai teritoriją, kuri iki tol buvo britų kolonija. Centrinė vyriausybė leido Honkonge iki 2047 metų išlaikyti tam tikras laisves ir dalinę autonomiją, įskaitant teisėkūros ir teisimų nepriklausomybę bei žodžio laisvę.

Pastaraisiais metais Honkonge vyko didžiulio masto demokratijos ir policijos atskaitingumo šalininkų demonstracijos, per kurias neretai prasiverždavo smurtas. Pekinas sako, kad naujasis įstatymas yra būtinas neramumams nutraukti ir stabilumui atkurti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)